Skördefesten närmar sig

Anisisop, rudbeckior och mängder av iris. Stockrosor och stjärnflockor. Alliumlökar och tulpaner. Krolliljor och klosterliljor. Söndagen den 7 september är det åter dags för Jättegrönt, Correns och Gamla Linköpings populära trädgårdsdag, i höst för fjortonde gången! Då blir det växtmarknad, skördefest och final i odlartävlingen.

Varje liten blomma i fyrverkerilökens jättelika blomboll är som ett litet underverk i sig. bild: INGA WALLENQUIST

Varje liten blomma i fyrverkerilökens jättelika blomboll är som ett litet underverk i sig. bild: INGA WALLENQUIST

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-08-21 08:35

-- Har du sett den här? Peter Giger lyfter en högväxt skålört högt i luften. Så här hög kan den bli! Två och en halv meter. Minst.

Peter har varit med på Jättegrönt de senaste åren. Han bor i Mjölby, i ett av landets allra äldsta egnahemsområden. I sin trädgård odlar han framför allt gammaldags perenner. Just nu prunkar dahlior och i rabatten mot grannen har han höstflox och gula rudbeckior av den dubbla högväxta sorten som man numera sällan träffar på i planthandeln. De kallas guldboll, men Peter har ett annat namn för dem. Fråga honom! Högt i skyn, längst bak i rabatten, sträcker sig skålörten. Två och en halv meter...nej, det räcker inte.

Skålört, Silphium perfoliatum, är en prärieväxt från Kanada och Nordamerika. Beskrevs redan av Linné på 1760-talet och blomsterkungen odlade den själv i Uppsala botaniska trädgård. Den har fått sitt artnamn av att de stjälkomfattande bladen genom sammanväxning liksom bildar en skål kring stjälken. Skålörten blommar på eftersommaren och hösten och passar att plantera framför höga häckar och buskpartier.

Olika liljor

Utöver guldboll och skålört kommer Peter att ta med lökar till klosterlilja och krollilja, både den mörkt lilarosa och den sällsynta vita. Numera förökar han krollilja från lökbladen. De smålökar som bildas tar visserligen lite längre tid på sig att bli blombara, men är för den tålmodige ett betydligt billigare sätt att skaffa sig en krolliljerabatt.

Gudrun Lietha i trädgårdsklubben Blåklinten vill slå ett slag för anisisop, Agastache foenicum, en plisterväxt som kan bli mer än meterhög där den trivs. Bladen doftar anis och blommorna lockar fjärilar, bin och humlor. Får fröställningarna stå kvar till vintern blir de ett älskat tillhåll för småfåglar. Anisisop vill ha sol och självsår sig lätt. Även purpursporren, Linaria purpurea, självsår sig lätt och är en fin fyllnadsväxt i rabatten. Kajplök är svår att få tag i enligt många. Även den tar Gudrun med till Jättegrönt.

Mängder av riris

Mängder av iris är årets specialité för Lennart Fredriksson, en av dem som varit med på Jättegrönt från allra första början. Tuviris, ungersk iris, standiris, citroniris, brokiris och gul svärdslilja är bara några... Men som alltid tar han med sig mängder av spännande stenpartiväxter och gammaldags blommor av alla de slag. Det gör även Sven-Erik Grenestam, en annan av Jättegrönts verkliga veteraner. Stockrosor, gammaldags dagliljor, aklejor, blå ballongblomma och gul stormhatt kommer att finnas på hans växtbord. Prydnadsgräs är senaste trenden i trädgårdsvärlden. Det har Egon och Kerstin Pedersen nappat på och har laddat upp med ett flertal arter, bland annat lampborstgräs och hirs.

Och så lökar förstås. Det är på hösten vi planerar och planterar för våren. Det har Ingemar Eriksson på Stads-partner tänkt på och han har tagit kontakt med lökodlare i Holland som försett honom med rariteter, många botaniska tulpaner och mängder av allium. Ljust blå Allium caeruleum, purpurfärgad Allium aflatuense, jättelik Allium giganteum och den makalöst vackra fyrverkerilöken Allium schubertii som får skira blombollar med en diameter på ett par tre decimeter och där var och en av de stjärnformade bleklila blommorna är som ett litet underverk. Prärielöken Camassia finns även den med i Ingemars löksortiment. Det sägs att indianerna brukade äta lökarna på camassian. Vi njuter den på annat vis!

Ingen förbeställning

Redan i juli började telefonen ringa. Vart vänder jag mig för att få ett bord till Jättegrönt? Som vanligt är det Inger Lönnevik och Johan Högquist i Gamla Linköping som tar emot beställningarna och fördelar borden. De som representerar trädgårdsklubbar och odlarsällskap har reserverade bord runt Kryddbodtorget. Men alla andra är välkomna att ta "köp-sälj-byt-borden" utefter Djäknegränd i besittning. Utan förbeställning. Här är det först till kvarn som gäller. Det spelar ingen roll om du har många plantor eller bara några stycken att sälja eller byta. Alla är lika välkomna. Det är tanken med den här dagen, en dag för alla som älskar växter och odling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!