Villaägare med direktel är en av de stora förlorarna när bidragen försvinner. Hela kostnaden för att ersätta elvärmen med annan värmekälla får nu villaägaren själv svara för.
-- Det ringer folk nästan varje dag och tror att de kan söka bidrag. Men vi kan inte bevilja något, eftersom det inte finns någ-ra pengar, säger Torgny Andersson på länsstyrelsen.
Sista ansökningsdag för fastighetsägare som ville konvertera från direktel till fjärrvärme var den 31 januari i år. Men redan i slutet av november förra året tog pengarna slut för villaägare som sökt energibidrag för värmepumpar och vedeldning.
-- Vi har omkring 350 ansökningar som ligger här eftersom de inte kunnat behandlas. Möjligen kan några av dem få bidrag om det finns husägare som tidigare beviljats bidrag men inte genomfört sina värmeåtgärder. Men det måste vara ansökningar som lämnats in senast i november förra året. Och turordning gäller, förklarar Torgny Andersson.
Däremot finns det gott om pengar för bidrag till solfångare i år. Och i budgeten har avsatts ytterligare medel för bidrag nästa år.
-- Här är det inga problem med pengar. Men intresset för solfångare verkar inte vara så stort i Östergötland.
Under drygt två och ett halvt år som bidragen funnits har cirka 150 bidrag beviljats. En husägare kan få ett maxbelopp på 7 500 kronor i bidrag för solfångare. Bidragssumman beror på vilken värmeeffekt som solfångaren ger.
Energibidragen för konvertering från direktel till värmepumpar, vedeldning och fjärrvärme har funnits från 1997, innan det blev stopp 2003. Och det var mycket pengar det handlade om.
En villaägare med direkt-el som sökte konvertering till fjärrvärme kunde få maxbeloppet 20 000 kronor. Husägare på landsbygden som inte hade möjlighet att byta till fjärrvärme kunde få bidrag för så kallad fullständig konvertering, exempelvis biobränsle och olja. Bidrag till delkonvertering gavs om husägaren installerade värmepump eller pellets-kamin.
Allt hopp är dock inte ute för de husägare som vill spara energi och få en del av åtgärden betald av staten. Regeringen har presenterat ett förslag till skatterabatter för fastighetsägare som bidrar till en bättre miljö. Under de närmaste åren kan en villa-ägare som sätter in isolerglasfönster få sin skatt sänkt med upp till 10 000 kronor. Den som installerar ett biobränsleeldat uppvärmningssystem i ett nytt småhus kan få upp till 15 000 kronor i skattereduktion.
Förslagen om skattereduktion för vissa miljöförbättrande åtgärder på permanentbostäder ingår i det 121-punktspogram som regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet kom överens om förra hösten. Skattereduktionen gäller installationer som genomförs under tiden 1 januari 2004 till 31 december 2006.