Snabba avslut och stigande priser i länet

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-08-18 00:00

Huspriserna i Linköping går upp, framför allt i centrala delarna ochi tätortsförsamlingarna. Här finns ett begränsat utbud, och mäklarenPer Lindgren på Svensk Fastighetsförmedling tror att prisernafortsätter uppåt.

-- Efterfrågan är bra, och det finns en god tillgång på hus i övrigakommunen. Men fortfarande är efterfrågan större än tillgången.

Men inte alla objekt stiger i pris. En tendens är att vissa hus säljs till samma pris som begärts, eller billigare.

-- Samma hus i området kan ha en prisskillnad på några hundratusenkronor. Den är mycket av slumpen som avgör hur mycket säljaren tillsist får för huset.

Dyrare i Norrköping

Det har blivit dyrare att köpa hus i Norrköping. Medelpriset är nära 1,4 miljoner kronor.

-- Jag tror att vi nått ett pristak. Högre priser klarar inte folk av, säger mäklaren Jan Elvin på Svensk Fastighetsförmedling.

Han tror inte på fortsatt stigande villapriser. Däremot kommer priserna att ligga kvar på en hög nivå.

-- Det är ett stort intresse för husköp. Trenden är att folk sökerboende även utanför stan. Vad jag kan se i dagsläget är det en bratillgång på småhus och lägenheter, och det byggs också en del nytt istan.

Priserna på fastighetsmarknaden i Mjölby fortsätter uppåt. Underperioden har sålts ett och annat hus som drar upp medelpriset. MäklarenCarsten Johansson på Svensk Fastighetsförmedling anser att prisernatenderar att bli allt högre i Mjölby och Mantorp, men även i Skänninge.

-- Det är en bra efterfrågan på villor. Inflyttningen utifrån, blandannat från Linköping, är stor, men även ortsborna är beredda att betalamer för husen.

Johansson ser ingen dämpning, utan tror att prisuppgången, om än försiktigt, fortsätter i höst och vinter.

Utsocknes köper

I Boxholm säljs fler hus till utsocknes, och det kan bidra till att priserna går upp.

-- Boxholmsborna tycker att en halv miljon för en villa är alldelesför mycket pengar, säger mäklaren Göran Dufmats på FöreningssparbankenFastighetsbyrå.

Han anser att priserna på småhus följer den allmänna prisutvecklingen, men från en låg nivå.

Priserna på bra småhus i Ödeshög går upp, men fastigheter med renoveringsbehov står och stampar på samma prisnivå.

-- Hus som har det lilla extra, välskötta och med bravärmeanläggningar, stiger i pris. Det gäller fastigheter både isamhället och på landsbygden. Men mindre villor som har behov avrenovering får sämre betalt, kanske 300 00 kronor eller något mer,säger mäklaren Hans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå.

Utbudet är litet, och efterfrågan på småhus balanserad. Med sammalåga boräntor som i dag kan priserna fortsätta uppåt i höst, anserNyberg.

I Åtvidaberg har priserna på småhus fallit under det senaste året.Men mäklaren Glenn Johnsson på Svensk Fastighetsförmedling anser attprisbilden är stabil.

Budgivning i Åtvidaberg

-- På attraktiva objekt har det till och med märkts en svag uppgång.På landsbygden söder om Åtvidaberg där det tidigare varit svårsåltförekommer budgivning, och priserna går upp, säger Johnsson.

I Grebo är snittpriserna högre än i Åtvidaberg. Men om man jämförsamma typ av hus på de både orterna är priset ungefär samma. Johnssonanser att utbudet är normalt, och efterfrågan hyfsad.

I Kinda har husen blivit billigare. Men här finns flera marknader,och eftersom antalet affärer är litet är det svårt att dra några säkraslutsatser om prisutvecklingen.

-- I Rimforsa stiger priserna något, medan det går trögare i Kisa,säger mäklaren Thomas Johansson på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.

Villabarometern visar att husen blivit billigare i Motala. Men detvill inte mäklaren Leif Andersson på Svensk Fastighetsförmedling hållamed om.

-- Jag tycker att det ser positivt ut. Priserna går sakta uppåt, ochdet är budgivningar på många objekt. Trenden är att unga barnfamiljerfrån Linköping söker bostad här. I Linköping är husen dubbelt så dyrasom i Motala, säger Andersson.

Mäklaren Bengt Andersson på ERA, Andersson & Karn, anser attmarknaden är bra, men att priserna kan hoppa lite upp och ner beroendepå objekten.

-- I maj och juni var det lite lugnare i Borensberg eftersom det fanns ett större utbud av hus i Linköping.

Andersson anser att Borensberg är mer en förort till Linköping änMotala. När det är färre Linköpingsbor på visningarna går inte prisernaupp lika mycket som när ortsbefolkningen bjuder på objekten.

-- Det finns just nu bra med hus, och efterfrågan är stabil. Jag tror att priserna kommer att gå upp svagt i höst, anser han.

Dyrt i innerstan

I Vadstena stiger priserna på småhus, men inte så kraftigt som densenaste prisstatistiken för andra kvartalet visar. Under perioden harsålts flera hus i innerstaden som drar upp medelpriset.

-- Vi har två fastighetsmarknader, och när flera dyr a hus säljs iattraktiva stadsdelar blir slutsatserna om prisutvecklingen helt fel,säger mäklaren Thomas Hellblom på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.

Han anser att medelpriset ligger på drygt 850 000 kronor, alltså ungefär samma prisbild som under föregående kvartal.

-- Det blir ofta budgivning när objektet är rätt och då stigerpriserna. Många tänker på husets driftskostnad, som kan bli högre änmånadsräntan om uppvärmningen är olja eller direktel. Men tendensen äratt husen stiger i pris.

För några år sedan var husen svårsålda i Ydre. Det fanns objekt somkunde avyttras först efter ett år. I dag är det annorlunda. Villor iÖsterbymo och Rydsnäs hittar snabbt nya ägare.

-- Efterfrågan är större, och många unga barnfamiljer söker boende itätorterna. Men utbudet är litet, säger mäklaren Birgitta Karlsson påKontor & Mäklartjänst, som anser att huspriserna i Ydre är stabila.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!