Snön faller och bildar lager på lager på trottoarer ochgarageuppfarter och långa backar om man har otur att ha skottningsplikti sådana.
Det hjälper inte att få tröst i form av "det löser sig framemotmidsommar". Snön måste bort. Som fastighetsägare har man plikt på attröja gångbanan utanför sitt hus så att folk inte faller på elakaisfläckar. Undantag: om kommunen plogar upp snö på trottoarerna, då fårinte snön skottas tillbaka ut i körbanan igen.
Vilken utrustning bör en snöskottare ha? Vi tittade i Villatidningen och Vi i Villa och fann:
Enstegsslungan matar in snön och slungar ut den i ett moment, medanden andra arbetar i två steg. Snön matas in och mals sönder innan denkastas iväg via ett utkastarrör. En enstegsslunga måste man iblandskjuta på med egen kraft, medan tvåstegsvarianten har hjul- ellerbanddrift. Den är också starkare, men lite långsammare och förståsdyrare än enstegsslungan.
Tänk på säkerheten där du far fram med din slunga. Dels kan oväntadesaker gömma sig i snön, saker som kan kastas iväg. Ingen bör därförvara i närheten när snöslungan är igång. Dels kan snön, om den är blöt,fastna i slungan. Stäng alltid av motorn först innan du rensar bortsnön.
Det är inte bara ryggar som kan fara illa av för tung snö. Växternahar det inte lätt heller. Växter, som kan skadas av snöras från tak,bör skyddas och snön som skottas bort läggs helst på ytor utan växter.
Husfasader mår inte bra av stora snömängder, det kan bli fula fläckar och till och med fuktskador när snön smälter.