Som Skansen -- fast på riktigt

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-02-17 00:00

De historiska vingslagen hotar nästan att fälla oss. När vi letar oss fram till det lilla huset längst ned på Verksgatan möts vi av så mycket kulturhistoria att det är svårt att smälta allt. Kullersten, snirkliga (om än nytillverkade) gatlyktor, sneda små arbetarbostäder med handblåsta rutor och utan en enda rät vinkel i sina knubbiga men samtidigt gängliga huskroppar. Och så den stora tegelbyggnaden precis intill. En gång Åtvidabergs stolta Kopparverk, senare Facit, i dag skola. Som här har slitits under många århundraden.

Vi är i ett levande museum.

Egentligen är det Jill Karlbergs svärfar Peter Ohlin som äger och har renoverat huset. Hon och sambon Henrik Ohlin hyr det av honom. Men Jill har vanan inne att bo på egen hand. När hon skulle börja gymnasieprogrammet estetisk dans inne i Linköping blev det för opraktiskt att bo kvar hemma hos föräldrarna i Hannäs. Därför flyttade hon till en liten etta i Åtvidaberg, så att det blev smidigare att pendla till skolan.

Det kändes konstigt i början, med matlagning och planering, men föräldrarna stöttade mycket och med tiden upptäckte Jill alla fördelar. Nu kan hon inte tänka sig att flytta hem igen. Man växer -- och blommar -- av ansvar.

Åtvidabergs kommun sålde de tio husen på Verksgatan, precis intill Facits gamla fabrik, under förra året. Visst är kåkarna oerhört charmiga men här finns mycket, mycket att göra. Jills svärfar Peter Ohlin har tillsammans med hantverkare legat i som en rem och den sista december kunde Jill och Henrik flytta in.

Då hade det stora rummet gjorts om till kök, vardagsrum och kontor. Och dett lilla rummet till hall och badrum. Och sovrummet uppe på loftet hade gjorts mer lätttillgängligt med en trappa inne i huset. Tidigare var man tvungen att ta sig dit utifrån, via en stege och en lucka i väggen. Golven hade slipats, en fuktskadad bärande vägg renoverats ...

Nu är det bara lite småpyssel kvar i Jills och Henriks hus. De är de enda som än så länge bor permanent här, i de övriga jobbas det för fullt. Husägarna har samråd om hur husen och miljön ska utformas och det ska bli spännande att återvända till Verksgatan när allt är färdigt och fullt av liv igen.

Sen får vi se hur länge just Jill och Henrik stannar. Säga vad man vill om Verksgatan och Åtvidaberg, men det skulle inte vara så dumt att vidga sina vyer. För Jills del gärna som underhållningsansvarig på ett hotell för svenskar, utomlands.

Så att hon får chans att blomma även inom dansen.

ºDe 10 husen uppfördes som arbetarbostäder av Åtvidabergs Kopparverk under senare delen av 1700-talet. ºSedermera tog Facit över området och husen fungerade som arbetarbostäder ända tills i slutet av förra seklet. ºJust Verksgatan 10 har under århundradena även fått tjänstgöra som fattighärbärge, arrest, glasmästeri och nu senast skolmuseum.

vi kikar in hos ...

Inte många 18-åringar kan skryta med eget hus.

Men Jill är van, hon flyttade hemifrån när hon var 16.

Nu bor hon i ett 1700-talshus i ett område som är som Skansen. Fast på riktigt.

Carina Glenning Reporter

013-28 01 61

carina.glenning @corren.se

Mikael Svensson Fotograf

013-28 03 43

mikael.svensson @corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!