Många småhusägare får allt dyrare driftskostnader för att få sina sopor hämtade. I fyra kommuner i länet höjs avgifterna för sophämtning med upp till 13 procent jämfört med förra året. I exempelvis Åtvidaberg ökar avgifterna från 1 963 kronor till 2 219 kronor.
Men Åtvidaberg är inte dyrast på sopor. I Söderköping, där taxan höjs med 7 procent, får villaägarna betala 2 696 kronor för sophämtningen.
Fastighetsnära dyrastEn förklaring till den höga avgiften är att kommunen tillämpar fastighetsnära insamling. Systemet innebär att varje husägare har sin egen "miljöstation" vid tomtgränsen och därför slipper de att besöka en återvinningsstation.
- Det här är ett bra system och bättre för miljön än återvinningsstationer. Problemet är att småhusägaren på det här sättet får betala två gånger för att återvinna samma returavfall, säger Björn Nordlund, som är utredare på Villaägarnas riksförbund.
Flera östgötakommuner har bara gjort mindre prisjusteringar i sina taxor. En villaägare i Linköping, där taxan baseras på sopornas vikt, har fått kostnaden höjd med i genomsnitt cirka 40 kronor. I Norrköping, där taxan är baserad på källsortering, är sopavgiften oförändrad.
Billigare taxa i MotalaI Motala och Vadstena har taxan till och med blivit några tior billigare tack vare att kommunerna sänkt sina fasta kostnader.
Av landets kommuner har Kumla den billigaste sopavgiften med 810 kronor per år. Dyrast är Kristinehamn där villaägaren får betala 3-307 kronor.