-- Det är en vanlig missuppfattning att man får leva rövare fram till nio på kvällen. Så är det inte, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Den som bor i ett hus med flera familjer vet att andra människor hörs. Skrikande småbarn, skällande hundar och ljud från hissar är vardagsmat för väldigt många människor. Men ibland blir ljuden för störande för att man ska må bra i sitt eget hem.
-- Bullerstörningar av olika slag får vi ofta förfrågningar om. Och det finns normer utfärdade av Socialstyrelsen för hur mycket det får bullra, säger Susanna Skogsberg, jurist på Hyresgästföreningen.
-- Det finns också metoder för att mäta buller även om det är komplicerat att utföra sådana mätningar. Oftast går det att minska bullret genom olika åtgärder i huset.
Störningar från hissar, tvättstugor och dörrar som slår igen med en smäll kan ofta åtgärdas efter att man pratat med sin fastighetsägare.
Men även i välisolerade hus kan man störas av grannar som spelar hög musik, barn som skriker och hundar som skäller.
-- När man bor nära andra människor måste man anpassa sitt sätt att leva. Och man får inte störa sina grannar, oavsett tid på dygnet.
-- Det är en vanlig missuppfattning att man får bete sig hur som helst fram till klockan nio på kvällen.
I hyreslagen står bara att man inte får störa sina grannar. Det finns alltså inga regler om att man får låta mer under dagen än kvällen, däremot uppfattas ljud nattetid som mer störande än dagtid.
-- Visst får man ha fest någon gång ibland, men då ska man helst förvarna grannarna innan. Och man kan inte ha fest varje vecka, säger Susanna Skogsberg.
Fest någon gång måste man som granne alltså tåla. Andra ljud som man måste tåla är skrikande spädbarn och hundar som då och då skäller.
-- Däremot behöver man inte tåla sjövilda barn som springer i trapphus och skriker, eller hundar som ylar dygnet runt, säger Susanna Skogsberg.
Instrumentspelande grannar måsta man kanske också tåla till viss del. Enligt Susanna Skogsberg finns ett avgörande i domstol där en pianospelade hyresgäst fick rätt att spela -- under begränsade tider -- utan att det räknas som störning.
-- Gränserna är naturligtvis svåra att dra, men den som blir störd av en granne trots att man pratat med grannen ska anmäla störningen till hyresvärden. Hyresgäster som stör sina grannar kan bli uppsagda, även om det i praktiken oftast handlar om väldigt grova fall av störningar.
Om det kommer till en tvist i domstol mellan hyresvärd och hyresgäst ligger bevisbördan på hyresvärden. Han eller hon måste kunna bevisa att hyresgästen är så pass störande att boendemiljön påverkas för grannarna. Värden vill då oftast att grannarna ska vittna, liksom fastighetsskötare och om polisen varit inblandad, även dem.
-- Det krävs ganska mycket för att bli av med en störande granne, men som hyresgäst har man rätt att få sin hyresvärd att göra något åt problemen. På samma sätt kan man som hyresgäst ha rätt till en hyresreduktion för den period störningen varat.
Det finns andra störningar än ljud man kan råka ut för. En sådan störning är röklukt i den egna lägenheten som kommer genom ventilationssystemet. Andra är matos och grannar som grillar på balkongen.
-- Man ska inte behöva stå ut med röklukt eller matos från andra lägenheter i sin egen lägenhet. I så fall är det något fel på ventilationssystemet som behöver åtgärdas och med seriösa fastighetsägare brukar det inte vara något problem, säger Susanna Skogsberg.
Grannar som grillar på balkonger eller uteplatser är en annan sak. Där finns avgörande i domstol som ger hyresgäster rätt att grilla så länge brandvårdsmyndigheter inte säger något om det.
Eftersom gränserna för vad som kan bli störande för grannar och vad man själv kan störa sig på är det bäst om man kan hålla en god kommunikation till grannarna i huset och ta hänsyn till varandra. Det är betydligt enklare än att försöka göra upp i domstol.
störande grannar
-- ett elände att bli av med