Det är svårt att få ett helt hus Svanenmärkt. Varje liten detalj ska vara miljöanpassad och uppfylla högt ställda kvalitetskrav. I den lilla byn Glimåkra i norra Skåne står dock ett nyckelfärdigt danskproducerat visningshus klart och väntar på nya ägare.
- Ett spännande projekt, konstaterar Uno Johansson från Glimåkra Utveckling som gärna öppnar och visar huset för hugade spekulanter.
Även om han själv inte har några intressen i själva huset tycker han att villan är väl värd att uppmärksammas.
- Miljöfrågorna är viktiga för många. Den som bor i det här huset sparar både miljön och pengar, säger han när han låser upp den larmade och teve- övervakade ytterdörren.
Väl inne i hallen möts vi av ett stramt formspråk som inte brukar förknippas med ekohus. Interiören är öppen och luftig samtidigt som alla rum har en egen utgång till trädäcket som går runt större delen av huset. De stora fönstren som går från golv till tak släpper in ljus och värme samtidigt som de ger en känsla av närhet till den omgivande naturen. För att minska risken för inbrott finns det en låsbar gallerdörr utanför varje rumsdörr.
Det som gör huset extra intressant är uppvärmningssystemet från det danska företaget Multisol, som kan ge extremt låga driftskostnader. Basen i systemet är solvärmepanelerna på taket som tar vara på solinstrålningen under större delen av året.
Värmen från panelerna går ut i golvvärmeslingorna som finns i hela huset. Under sommarhalvåret när värmebehovet är som lägst leds överskottsvärmen ned i en djup sandbädd under byggnaden där värmen magasineras. Sandbädden finns i en gjuten behållare under två tredjedelar av huset och har ett djup på cirka en meter.
När den direkta solinstrålningen inte räcker till för att värma bostaden hämtas värmen upp från sandlagret. Solvärmen kompletteras med en värmepump som återvinner värmen ur frånluften och skickar tillbaka den i systemet.
Eftersom byggnaden har tjockare isolering är normalt bidrar detta till minskade uppvärmningskostnader. Det är bara under årets kallaste och mörkaste månader, det vill säga januari och februari, som man behöver spetsa med el.
- Vi räknar med mycket låga driftskostnader, säger Johan Juncker på det danska företaget Energy Home som äger huset.
Han indikerar att cirka 1 200 svenska kronor per år för uppvärmning är fullt möjligt att uppnå.
- Intresset är mycket stort. Vi räknar med att bygga fler villor inom kort i den här regionen, bekräftar Johan Juncker som menar att den främsta anledningen till att man valt att ta fram och producera huset är att man vill se om marknaden är redo för den här typen av boende.
- Naturligtvis blir kostnaden för slutkunden högre. Men samtidigt innebär de låga driftskostnaderna i kombination med högsta kvalitet på materialen ett mervärde för köparen, säger han och berättar att kostnaderna för det yttre underhållet beräknas bli låga.
Fasaden är klädd med sågade spån av kanadensisk ceder som har ett högt naturligt innehåll av olja. Det här gör fasaden i det närmaste underhållsfri under de kommande 75 åren. Ytan som i dag är brun får med tiden en behaglig silvergrå nyans.
När Kant Arkitekter A/S sökte och fick licensen att förse huset med "Svanemaerket", som är den officiella nordiska miljömärkningen, var det en stor framgång marknadsföringsmässigt.
Miljömedvetenhet ligger i tiden och det företag som kan visa att man tar ett långtgående miljöansvar i sin verksamhet får mycket uppmärksamhet.
Johan Juncker menar att det krävs mer än ett gott rykte för att slå sig in på den svenska byggmarknaden. Minst lika viktigt är det att tillgodose kundernas önskemål om individuella lösningar när det gäller byggnaden.
Eftersom det Svanenmärkta huset är det första som uppförts på svensk mark är det även viktigt att ge presumtiva kunder god service. Därför får alla som är seriöst intresserade av att köpa ett liknande hus möjlighet att bo någon eller några dagar i huset, för att på så sätt själva bilda sig en uppfattning om hur huset och tekniken fungerar.
Peter Fredriksson/TT Spektra
peter.fredriksson@ttspektra.se
Mer information på: www.energy-home.eu, www.svanen.nu