Svarta tider för husägare

I år får en del, men inte alla, sänkt fastighetsskatt. Samtidigt höjs vinstskatten vid bostadsförsäljning och alla uppskov beläggs med en ränta.

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-01-09 00:00

Det skedde många regelförändringar vid nyåret som rör småhusägare och bostadsrättsinnehavare.

Har du till exempel ett gammalt uppskov på vinsten efter en tidigare hus- eller lägenhetsförsäljning kan det i vissa fall vara lönsamt att ta upp uppskovet till beskattning i förtid. Det gör du i så fall i deklarationen i vår. Blir kvarskatten större än 20 000 kronor lönar det sig också att betala in överskjutande del före 12 februari.

Tufft för unga och äldre

Den nya räntan, eller skatten, räknas på hela uppskovsbeloppet, och inte bara den beräknade vinsten. Räntan blir ungefär 0,5 procent per år och det gäller även gamla uppskov. Har man ett uppskov på 1 miljon kronor så blir kostnadsräntan alltså 5 000 kronor per år eller 420 kronor i månaden.

Om bolåneräntorna samtidigt stiger kan det bli tufft för en del hushåll att klara boendekostnaderna.

- Unga familjer som har nybyggt hus och uppskov från tidigare, och äldre som sålt huset med stor vinst efter många års ägande och flyttat till lägenhet kan drabbas hårt av uppskovsskatten. Sänkningen av fastighetsskatten blir ingen stor hjälp för dem, säger Ylva Yngveson, chef för Institutet för privatekonomi, Swedbank.

Det går att slippa räntan på gamla uppskov genom att frivilligt ta fram uppskoven till beskattning redan i vårens deklaration.

Svårt att veta

Om det lönar sig eller inte att ta upp uppskovet igen beror på flera faktorer. Hur länge du tror att du ska behålla uppskovet, alltså bo kvar i egen ägd bostad, och hur hög alternativkostnaden är. Måste du låna pengar för att skatta av vinsten så kostar det ränta varje år. Behöver du inte låna får du ändå räkna på vad det kostar dig i utebliven avkastning.

Ylva Yngveson säger att det inte är helt enkelt att veta om man ska skatta av gamla uppskov eller inte.

- Ingen vet ju heller vad som händer med reglerna om det blir en ny regering och det är olyckligt.

Höjning för vissa

Fastighetsskatten har också ersatts av en kommunal avgift på max 6 000 kronor vid årsskiftet.

Det är inte självklart att alla får sänkt fastighetsavgift för det. Begränsningsregeln, som säger att man inte ska betala mer än 4 procent av inkomsten i skatt, är inte längre generell. Den tillfälliga regeln som har gällt för skatt på mark är borttagen, vilket gör att skatten för många hushåll kan bli högre i år än vad den varit de senaste två åren.

Ylva Yngveson, säger att den nya fastighetsavgiften trots allt är enklare och bättre jämfört med tidigare. För flertalet är skatten lägre än den skulle ha varit med de regler som gällde innan 2006. (TT Spektra)

Anna Björe

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!