Under november och december månad har flyttlassen till de fjortonlägenheterna i bostadsrättsföreningen Fyrtornen avlöst varandra.Intresset för att bo i det runda huset med konstiga burspråk är stort.De som flyttat in är 50 plus med utflugna barn, pensionärer ochpersoner som arbetar i närområdet.
-- En tredjedel av de boende är från Söderköping, resten kommer frånövriga Östergötland och Stockholmsområdet. De flesta har någonanknytning till orten, eller har ett starkt intresse för skärgården,berättar projektledarna, arkitekterna Lars Wallberg och Mats Levanderpå Kanalhamnen Fastighetsutveckling AB.
Under de senaste fem åren har det varit många turer kringbyggprojektet, som från början presenterades som hotell. Men det varegentligen aldrig arkitekternas mening att silon skulle byggas om tillhotellrörelse. Snarare en skenmanöver för att kunna sätta igångtankeverksamheten hos myndigheterna.
-- Det var lite känsligt att presentera ett bostadsprojekt somskulle byggas i den gamla industrimiljön bredvid kanalen. Därförlämnade vi först in en hotellritning. Men avsikten var inte attkonkurrera med Söderköpings Brunn, utan att slå rot i ett tänkande attförnya kanalmiljön. Bostadsprojektet har funnits där hela tiden, sägerLars Wallberg.
Det kanske mest anmärkningsvärda är att bostadshuset är 28 meterhögt, medan den gamla silobyggnaden med fyra betongrör stack upp 23meter mot skyn. Påbyggnaden blev två lyxiga etagelägenheter. I en äldrestadsmiljö med låg bebyggelse är det extra känsligt att bygga på höjden.
-- Men när planerna på höghuset presenterades blev det ingen debatt,och ingen person har överklagat beslutet. Att reaktionerna uteblevberor nästan helt på det maffiga Ramunderberget, som är betydligt högreän bostadshuset.
Lars Wallberg och Mats Levander är stolta över sitt "livsverk", somär Sveriges första ombyggda silobyggnad till bostadshus. Men det gicklite trögt att sälja bostadsrätterna i början. Innan bygget kundestarta ville man ha hälften av lägenheterna sålda.
-- Det är svårt att sälja på ritningar. Och någon liknande byggnadfinns ju inte att titta på i Sverige. Men när de sju kontrakten väl varpåskrivna, och sedan det första bjälklaget gjutits så att man kunde serumsindelningen gick det fort att sälja de resterande lägenheterna. Ja,vi hade kunnat sälja betydligt fler än de fjorton lägenheter som finnsi byggnaden.
Lars Wallberg har själv köpt den ena etagelägenheten högst upp ihuset. Han lämnade ett 1700-talshus med all dess charm mitt iSöderköping, och flyttade in i en modern lägenhet med trekantigaburspråk och stora fönster som går ner till golvet tjugotvå meter ovanmark.
-- Det var ett stort steg, erkänner han. Men jag trivs jättebra. Ochså räcker det att jobba med ett sommarhus som jag har i skärgården.
En av de första som köpte en lägenhet i silobyggnaden var Torsten Köhler, livsmedelshandlare som startade Matexbutikerna.
-- Jag har bott i villa och lägenhet i Söderköping. Men det här är nog det lyxigaste boendet, säger han.
Torsten Köhler har en av de fem eldstäder som finns i byggnaden. Idag väntar han på att sotaren ska provtrycka rökkanalen, så att denöppna brasan kan tändas för första gången. I etagelägenheten på 130kvadratmeter har han en bedårande utsikt över Söderköping med omnejd,och inte minst från den 20 kvadratmeter stora balkongen.
I en trea på sjätte våningen bor Per och Helen Lilja. De flyttadefrån ett timmerhus utanför Linghem, och kunde packa upp strax förelucia.
-- Vi har funderat på att flytta i flera år. Min fru jobbar iNorrköping, och jag arbetar i Göteborg. Men det här boendet fungerarutmärkt. Det är roligt att pröva på något nytt, säger Per Lilja.
En lägenhetsägare som prövat på det mesta vad gäller lite uddaboende är Pirkko Hägglund-Henriksson. Hon har varit bosatt i Linköpingi tjugo år. Där bodde hon i solenergihusen i Lambohov.
-- Det var ett experiment, och det här boendet i en gammal silo är lika spännande. Det är ett lyft.
När Pirkko Hägglund-Henriksson för första gången fick veta att etthöghus planerades i Söderköping slängde hon sig på telefonen, ochanmälde intresse för en lägenhet. Det var fyra år sedan.
-- Vi bodde på Stadshotellet här i närheten i två år innan vi kunde flytta in i lägenheten, säger hon med ett skratt.
Alla lägenheter har utsikt åt fyra vädersträck, och det är högstandard med kaklade badrum, parkettgolv med golvvärme och hiss tillytterdörren.
Intresset för den ombyggda silobyggnaden har varit stort från flerakommuner, och arkitekterna Wallberg och Levander har tagit emotstudiebesök från bland annat Vadstena.
-- Det pågår undersökningar om det finns en marknad för att bygga omtomma silor nära slottet och Vättern. Läget måste i första hand varaattraktivt för boende.
-- Sedan får man räkna med att kostnaden ligger på ungefär samma nivå som att bygga nytt.