Vem är bättre än Charlotta Mattsson att ge allmänna ljustips? Charlotta är ljusdesigner och energirådgivare i företaget Tindra Design och en av dem som arbetar med Linköpings uppmärksammade Novemberljus. Hennes ljusdesign hittar du i år i Trädgårdsföreningen.
Charlotta tar oss med till en möblerad visningslägenhet på Hagaberg i Linköping där hon har fått ta hand om ljuset.
Jag kan tänka mig att vi inte alltid gör rätt när vi ljussätter vårt hem?
- Vi använder ofta fel armaturer och ljuskällor på fel plats. Vi har för få ljuspunkter i ett rum, oftast endast en takarmatur. Vi använder inte någon styrning, till exempel dimmer eller timer. Vi gör som vi alltid gjort utan att våga experimentera.
Vad ska vi tänka på mer?
- Att variera ljuset i ett rum beroende på aktivitet. Att alltid ha ett bra grundljus för till exempel städning och dukning, ett annat, inte så starkt ljus när middagen ska ätas. Då kan det till och med räcka med stearinljus. Vi behöver ljus efter behov och även för att spara energi och livslängd på ljuskällorna.
Om vi håller oss till köket?
- Ofast för få ljuspunkter och att vi inte tänker på att ljusskenor måste hållas rena från avlagringar. Placer ljus vid arbetsbänk och diskho.
Varför nöjer sig så många med enbart en taklampa över köksbordet?
- Helt enkelt av gammal vana. Men i branschen har man gått vidare och jobbar med ljussättning som skapar stämning, det vill säga att det ska finnas fler än en ljuskälla.
Hur många olika ljusstyrkor behövs i köket?
- Hela skalan, från ett stearinljus upp till tvåhundra lux...
Hur får jag bra ljus vid skrivbordet?
- Vid arbetsplatsen behövs ett ljus som inte skuggar eller blänker i dataskärmen. Ett flimmerfritt ljusrör passar bra. Dagens ljusrör är mycket mer energisnåla än förr, de drar också betydligt mindre energi än halogenspotar om man ser till hur mycket ljus de har. Hur stark läsbelysning du behöver varierar också efter ålder.
Glömmer vi bort lamporna när vi planerar att inreda en bostad?
- Ja, jag tror det. Lampor är en naturlig del i möbleringen och vid val av möbler och accessoarer, som gardinstänger, bör vi även ta hänsyn till materialet i armaturerna. Anpassa krokar för armaturer i taket efter möblering och eldragning, allt för att få en genomtänkt inredning från början, vilket sparar pengar och energi. Glöm inte mysljus och effektljus för stämning och trivsel.
Tips för balkongen? Och trädgården?
- Balkongen: Ljusslang i lövkorg, några små fina lyktor med svagt ljus. Hur smått eller stort beror på balkongens storlek.
- Trädgården: Använd många ljuspunkter även här. De kan behöva flyttas allt efter årstiderna. Rikta inte ljusen så att grannarna störs. Många svaga ljuspunkter blir mer stämningsfullt än starka strålkastare. Ha kul och experimentera efter trädgårdens egen förutsättning. Glöm inte att man kan sätta ljus på en snygg sten, ett stort träd, mot en buske eller husvägg.
Viktigt: Använd armaturer, förlängningskabel och kopplingar för utomhusbruk på grund av fukt och kyla.
Hur väljer jag mest energiriktigt?
- Bästa alternativet för tillfället är energisparlampor. De har också blivit trevligare än förut. De har bättre kvalitet och bättre färgåtergivning. De passar inte i alla armaturer, men i de flesta med glödlampor. LED-ljuskällorna (ljusdioder) börjar också bli bättre.