Timmerhus trendiga igen

Husmaterial som naturen själv kan bryta ner och återanvända är en självklarhet för Sven Pettersson i Djursnäs utanför Edsbruk.
- Att bo så här är en livsstil, säger han.

Knutarna huggs så att under- och överstock låser tätt emot varandra. Varken spik eller metallstänger behövs vid traditionell timring. Bild: ELIN LARSSON

Knutarna huggs så att under- och överstock låser tätt emot varandra. Varken spik eller metallstänger behövs vid traditionell timring. Bild: ELIN LARSSON

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-04-22 00:00

Timmerhus har blivit senaste trenden på Djursnäs friluftsområde, där många Linköpings- och Norrköpingsbor bor och vistas på sommaren.

Under de senaste fyra-fem åren har fyra timmerstugor av varierande storlek byggts i området. Mannen bakom projektet heter Sven Pettersson, som bor permanent i Djursnäs.

- Det är framför allt atmosfären i timmerhusen som jag uppskattar. Jag planerar redan att bygga fler på området, och på sikt försöka ordna kurser i hustimring, säger han.

Ingen spik används

Sven Petterson har anlitat firman Haverö Timmerhus från Överturingen utanför Ånge som tillverkar husen efter gammal norrländsk hantverkstradition. Verktyg som används för att färdigställa husen är motorsåg, yxa, slägga, vinkelhake och penna. Inte en enda spik finns i det timrade huset.

När hustimret anländer till byggplatsen är grunden färdig. Stockarna lastas av och sorteras efter vägg och nummer.

- Vi bygger omkring fem timmerhus om året. Det här handlar mer om kvalitet än kvantitet, och materialet som används är uteslutande hämtat från naturen, säger Bo Henriksson på Haverö Timmerhus.

Det är mycket jobb för att få timmerhuset färdigt på plats. Tillverkningsprocessen sker i olika steg, och den längsta tiden tar det att tillverka timmerstommen som sker inomhus i en verkstad i Överturingen.

Alla brädor olika

Efter en kvalitetskontroll av varje timmerstock anpassas de till varandra med bibehållen topp och rot. Det här innebär att ingen bräda är den andra lik. Insidan av stocken hyvlas och utsidan handbilas för att få en vacker yta. Efter tillverkningen märks varje stock i timmerstommen för att sedan snabbt kunna monteras på plats.

På Djursnäs friluftsområde har Bo Henriksson och medarbetarna Anders Eriksson och Ola Jönsson byggt två timmerhus, det stora huset har en boyta på 95 kvadratmeter, det mindre är på 65 kvm. Som isolering i golv och tak används warmcell, det vill säga återvunnet tidningspapper. Timmerväggarna är 6 tum eller 150 millimeter, men under senare år har det blivit allt vanligare med timring i riktigt grovt timmer, från 200 millimeter och uppåt.

- Folk vill ha en bättre isolering men husen är ändå ganska energisnåla i grundutförande. Trä i timmerväggarna har nämligen goda egenskaper för att lagra värme. De flesta installerar även en braskamin eller vedspis som ger extra värme i kombination med exempelvis värmeväxlare. Om timmerhusen klarar de nya energikraven vet vi inte än. Men hittills är det ingen som klagat på att husen drar onödigt mycket energi, säger Bo Henriksson.

Nyanställning i vår

Intresset för timmerhus är stort, även som permanenthus, och för att hinna med beställningarna har företaget nyanställt en person i vår.

- Timmerhus är inte dyrare att tillverka än ett konventionellt hus. Det tar omkring tre månader att tillverka timmerstommen och därefter drygt en vecka att bygga huset.

Sven Pettersson, som beställt husen, har ytterligare två timrade stugor i området. Och fler lär det bli med tiden.

- Jag är helt frälst. Timmerhus har den bästa bomiljön, anser Sven Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!