Vi följde med en fasadexpert på besiktning.
Stora flagor av färg har spruckit upp och flaggar fritt påsöderväggen. Vem som än bor i det här huset -- jag är inte avundsjuk.Färgen måste obönhörligen bort innan ommålning och här är det intefråga om att vänta till nästa år.
Fasadexperten Henrik Samuelsson från Målarmästarns färgbutik straxsöder om Stockholm öppnar sin väska och plockar fram verktygen hanbehöver. En kniv att känna i träet, en lupp att titta på ytstrukturenmed och en fuktmätare är de verktyg han oftast använder.
-- För det mesta kan jag se vilken färgtyp det är bara genom atttitta på ytstrukturen. En plastfärg har en betydligt porigare yta än enoljefärg.
Det mest basala man behöver veta innan man målar om är just vilken färgtyp som redan sitter där.
Just detta hus har dessutom olika färgtyper -- fast i samma kulör --på olika ställen av huset. Något man måste ta med i beräkningen. Äldrehus med tillbyggnader har ofta olika färgtyper, men för att få ett såbra resultat som möjligt bör man fortsätta att måla med den färgtyp somhuset målats med tidigare. Eller skrapa bort all gammal färg och börjaom.
-- Många problem med flagnande färg beror just på att man börjatmåla med en slags färg och sedan målat över med en annan när husetmålats om.
På just den här söderväggen som Henrik besiktigar har en plastfärgsläppt i stora flagor, antagligen på grund av felaktigt underarbete.
-- Plastfärg blir mjuk när den blir varm, men det blir inteoljefärgen. Generellt sett är det bara plastfärg som lossar på det härsättet, medan oljefärg krackelerar och släpper i mindre flagor.
I vissa fall är det inte lika uppenbart vilken färgtyp det handlarom. Då finns andra knep än bara ögon och lupp att ta till. Genom atthetta upp en färgflaga i ett provrör och titta på hur röken ser ut, hurdet doftar och hur beläggningen på provrörets insida ser ut sedanfärgflagan bränts kan han också bedöma färgtypen.
-- Plastfärg luktar väldigt mycket plast när den hettas upp.
Det är inte alla som vill eller har möjlighet att få hembesök från färgbutiken.
-- Då brukar jag rekommendera att man tar lite T-sprit på en trasaeller bomullstopps och gnuggar på färgen. Är det plastfärg löses denupp av T-spriten, tipsar han.
Många har en mycket negativ bild av plastfärg, på grund av debattenom för täta färger som fått trä att ruttna inifrån. Henrik Samuelssonmenar dock att dagens plastfärger, eller akrylatfärger som de merakorrekt kallas, är något helt annat än dem som kom på 1960-talet.
-- På en ny fasad skulle jag definitivt välja systemmålning med akrylatfärg där man grundar med en oljefärg.
Men det finns mer än färgtyp att tänka på vid en ommålning. Ettdåligt utfört underarbete ger aldrig ett gott slutresultat. Det gälleratt både tvätta fasaden och skrapa bort lös färg innan man börjar måla.Att underhållstvätta fasaden ungefär vartannat år kan också hjälpa tillatt hålla den i bättre skick.
Mögel eller algangrepp ska tvättas bort med ett rengöringsmedel somär anpassat för ändamålet. Tvättar man bara med vatten och såpa kommerangreppen snabbt tillbaka.
-- Jag tycker att det är bäst att tvätta med en borste och sedanskölja med trädgårdsslangen. Många tycker att det är enklare attanvända högtryckstvätt, men då trycker man också in onödigt mycket fukti fasaden, säger Henrik Samuelsson.
Efter tvätt behöver fasaden få torka ordentligt innan man börjarmåla. Har man använt högtryckstvätt måste fasaden få torka minst envecka i torrt väder. Det är inte heller bra att måla för tidigt efterregn, eller för tidigt på våren innan vinterfukten försvunnit.
-- Helst ska man måla en mulen men torr dag efter att det varittorrt en längre tid. Att måla i stark sol är nämligen inte heller bra,för då kan det bildas blåsor i färgen.
Fuktmätaren Henrik har med sig använder han framförallt för att seom träet innehåller så mycket fukt att det blivit rötskadat och behöverbytas ut. Oftast handlar det om ändträ längst ned på fasaden, ellerdelar som ligger nära en trasig stupränna.
- Äldre hus har oftast en mycket god virkeskvalitet och det ärsällan man behöver byta hela fasader på grund av fuktskador. En del tarfaktiskt ned sina fasader och vänder på plankorna för att få en ny,färgren yta utan att behöva skrapa. Färg är ju så mycket mer än baraskydd mot fukt.