Torpet som växte till ett drömhus

Om man vet hur man vill ha det, men inte hittar ett hus som motsvarar den bilden. Vad gör man då? Jo, man bygger själv förstås. Lisa och Henrik Antelius backar inte för lite jobb. Snart står deras drömhus klart och de har gjort det mesta själva.

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2011-11-03 06:30

Första kvällen när Lisa och Henrik var ute i sitt nyss köpta torp, började Henrik dra lite i innertaket för att se hur det var byggt. Takhöjden i köket var nämligen så låg att Henrik inte kunde stå raklång.

- Det slutade med att vi rev ned hela innertaket den natten, säger Lisa och skrattar.

Detta var år 2007 och torpet var tänkt att tjäna som sommarhus. Torpet Karlsberg ligger i Gammalkil och är byggt på 1800-talet. Det är litet, men numera är det högt till taket i köket. Det enda rummet har dock rejäla takbjälkar så lågt att Henrik måste böja sig för att inte slå i skallen.

Då bodde de i en hyresrätt på Repslagargatan och jag blir inte förvånad när Lisa berättar att de renoverade lägenheten rätt rejält innan de för lite drygt ett år sedan flyttade ut till torpet permanent. Den här familjen har ständigt minst ett projekt på gång.

När dottern Klara var född började de leta hus. Men inget av dem de såg, kunde leva upp till hur de ville ha det. Då föddes tanken att bygga själva. Riva torpet ville Lisa inte, så de började skissa på en tillbyggnad.

Utedass på gården

Ritningen för hur tillbyggnaden av torpet skulle se ut var klar, men det första spadtaget var inte taget när de flyttade ut på landet permanent. Köket var renoverat, men avlopp var ännu inte draget. Det gamla utedasset var det som gällde. Lisa, Henrik, dottern Klara, idag 3 år gammal, och jack russeln Torkel flyttade in i torpets sovrum. Snacka om compact living.

En entreprenör lejdes för att lägga grundplatta och resa stommen. På senhösten vändes trädgården upp och ned när grundplattan blev gjuten.

- Det var skitigt. Jag var gravid och Klara var två år gammal. Det var jobbigt, men jag ångrar det inte. Jag har ett stort kontrollbehov och ville vara på plats för att se att allt gjordes rätt och säga till hur jag ville ha det.

Frustrerande väntan

Sedan kom vintern och vi vet alla hur den var. Massor av snö långt in på andra sidan nyåret. När den äntligen smält bort måste stommen torka innan väggar, tvättstuga och badrum kunde byggas. Planen var att badrummet skulle vara klart den 18 januari men i stället blev det utedass hela vintern och våren.

Väntan blev frustrerande för paret. För att inte bli fullständigt rastlösa tog de sig an några sidoprojekt. De byggde en lekpark med rutschkana, affär och sandlåda och när det var klart ett växthus.

- Till växthuset tiggde vi till oss fönster som vi fick gratis och tog virke som redan fanns här när vi köpte torpet, vi la inte många kronor på material, berättar Lisa.

När stommen väl torkat kunde bygget sätta igång på allvar. Inte bara Lisa och Henrik, utan också deras familjer engagerades i att sätta gips, slipa, spackla, måla, tapetsera, lägga golv....

Genombrottet

Den 22 juni invigdes toaletten och den 9 juli 2011 skedde det stora genombrottet. Henrik sågade sig igenom en vägg och familjen fick lite mer yta att röra sig på. Klara kunde flytta in i sitt färgstarka rum där hon själv valt bland tapeter som Lisa visat henne. Hon bestämde att det skulle vara en grön matta. Och riktigt illgrön blev den.

De två husen med runt 200 års åldersskillnad har blivit ett. I det nya har den gamla karaktären behållits med spröjs på fönstren, spegeldörrar och med murrigare färger som beige, grått, svart och grönt men också mycket vitt på väggar och tak. Det hela binds samman med golv av riktigt trä. Vardagsrummet har takhöjd upp till nock. Det ger en härlig rymd.

Och visst, det återstår en del att göra, vuxensovrummet och lille Hampus rum är inte klart. Inte heller skafferiet och det fattas lite lister här och där. Men i den takt som det jobbas här, är det nog snart klart.

Undrar vilket projekt familjen Antelius då tar sig för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!