Jättegrönt är samlarnas marknad, men också de vanliga odlarnas. Hit kommer hängivna trädgårdsentusiaster som kan erbjuda spännande växter som inte finns att köpa i den vanliga planthandeln.
Men hit kommer också trofasta trädgårdsvänner med gammaldags härliga perenner som de grävt upp i sina trädgårdar och delar med sig. Det roliga med Jättegrönt är att vem som helst kan få möjlighet att låna ett bord och sälja överskottsplantor från sin trädgård. Då är det först till kvarn som gäller, men blir det trångt så går det säkert att dela bord med någon. Kom i tid. Det är viktigt att alla transporter till torget och gränderna är klara senast en halvtimma innan trädgårdsdagen börjar.
Medlemmarna i trädgårdssällskapen finns framför allt på Kryddbodtorget. I Djäknegränd finns bord och plats för dem som kommer utan föranmälan.
Som vanligt går även startskottet för höstens odlartävling Jättegrönt. På Kryddbodtorget finns Correns funktionärer som delar ut tävlingsreglerna. Alla barn upp till 12 år får dessutom fröpåsar med solrosfrön och pumpafrön. Den som har frågor om hur tävlingen går till kan passa på att fråga nu.
-- Folk ska få chansen att prova ovanliga och spännande växter utan att ruinera sig. Det är själva meningen med en växtmarknad som Jättegrönt, säger Jan Lindgren, som åker ända från Osby i Skåne för att vara med på växtmarknaden i Gamla Linköping.
Jan tillhör Sällskapet Trädgårdsamatörerna och är hängiven odlare, framför allt av annorlunda och exklusiva sorter. I höstas hade han med sig hundratals funkior. I vår kommer det att bli lite av varje, säger han, och berättar om en trillium flore pleno, en fylld sorts treblad, och om ovanliga rhododendron som han har småplantor av och tar med från sin trädgård nere i Skåne. Mellan 500 och 1000 plantor brukar han skrapa ihop enbart av perenner!
En annan långväga resenär är Åsa Nyberg från Gusum. Hon har varit på Jättegrönt flera gånger tidigare, men i vår är det första gången som hon tänker sälja plantor själv, mest gammaldags perenner, som stockrosor, olika digitalis, solbrud och romersk malört.
Karin Frysell från Motala hör till dem som satsar på samlarväxter. Karin är välkänd bland trädgårdsamatörerna i östgötakretsen som brukar besöka henne i Varamobadens handelsträdgård varje sommar. Även Karin hör till entusiasternas skara som gärna vill hitta ovanliga växter till sin egen samling och hon kommer säkert att titta över till Jan Lindgren. Själv tar hon med sig flera sorters trillium, chokladblomma och det eftertraktade höstsilveraxet ´Brunette´. En annan läckerhet är vipprams, Smilacina racemosa, liksom Euphorbia cyparissias ´Clarice Howard´, limegrön vårtörel och en läckert grön Hylomecon japonica, gullflocka och mängder av spännande geraniumsorter.
Sköldpaddsört är utnämnd till årets perenn och blir verkligt fin tillsammans med rosenflockel och höga gräs som Miscanthus sinensis ´Malepartus´. Karin kommer även att ha med sig ett par sorters starr som bägge trivs fint i skugga: Carex ´Icedance´ och Carex oshimensis ´Evergold´.
Från Motala kommer också Rolf Rydoff, som har med sig en fullständig orgie i myntor, 21 olika sorter!
Blå bergsvallmo och vita löjtnantshjärtan är en drömkombination. Evald Liljegren lyckas varje år ha bergsvallmo i blom, lagom till Jättegrönt. Redan i mitten av april stod de i knopp i hans växthus i Tallboda, rapporterar han. Kobrakalla, svart nysrot, guldkantad klocklilja och japansk skogsvallmo hör också till Evalds specialiteter liksom lunddocka, Glaucidium, som är sällsynt i planthandeln. Evald har till och med fått fram några vita.
Lunddockan är en skönhet som trivs i mullrik fukthållande jord i skugga eller halvskugga. Andra skuggälskande växter är ormbunkar och dem brukar Henrik Morin ta med sig från sitt växthus vid Melby utanför Norrköping. Gudrun Lietha kommer att ta med sig hundtandslilja och grönblommande klockjulros, Helleborus foetidus, som även de trivs bra i skugga.
Wulfenia är en sällsynt växt som Lennart Fredriksson har börjat odla. Den bildar en vintergrön rosett och ur denna skjuter det upp en spira som är rosa eller blå, ibland vit. Wulfenia växer vild på en enda plats, alpängarna i Österrike, berättar Lennart. Annars hör iris, primulor och auriklar till det som han tänker plocka med sig från sina odlingar i Järstad utanför Skänninge tillsammans med gammaldags perenner som aklejor, olika campanulor och veronica.
Sven-Erik Grenestam har sina odlingar uppe i Tjällmo och där har tjälen hållit sig kvar länge i år. Men helt säkert finns där plantor av stockrosor och stormhatt, trolldruva, vit sandlilja, blå praktklocka och den gammaldags brunröda dagliljan som han kan ta med till Jättegrönt. Liljor hör annars till Sven-Eriks specialiteter och han har ny favorit, en vit lilja, som han tänker satsa på i år.
Magnus Bolander odlar potatis på Humpen och på sin kolonilott i Valla, men han får inte på långa vägar plats med allt. Det som blir över tar han med till Jättegrönt - 42 olika sorters sättpotatis! Inte illa. Gamla hederliga Magnus Bonum, Up to Date, Östergyllen och Pimpinell, tysk Forell och norsk Marius. Gammal röd och Blå mandel. Andra sorter har Magnus själv odlat fram från frö, de flesta är än så länge namnlösa. Men en har fått namn. Han kallar den Östgöta mandel. Den är god.
Samlarentusiast eller nybörjare i trädgård? Blomsterälskare eller husbehovsodlare? Nog kommer det att finnas något för oss alla på Jättegrönt.
jättegrönt
trädgårdsdag
och samlarmarknad
Klasser för alla:
Klass 1: Grönsaker. Vackraste eller pampigaste grönsak/eller grönsaker i arrangemang.
Klass 2: Blommor. Vackraste blombukett/eller blomster- arrangemang
Klass 3. Vuxenklass: Största solros (Obs! Vi mäter diametern på blomman).
Klass 4. Vuxenklass: Tyngsta pumpan.
Barnklasser (upp till 12)
Klass 1: Största solros (Obs! Vi mäter diametern på blomman).
Klass 2: Tyngsta pumpan.
Fågelholktävling
Vem gör den finaste, roligaste, festligaste fågelholken?
Precis som i fjol bjuder vi in till tävling på tema fågelholk. Enfamiljs eller flerfamiljs fågelholk? Mesholk eller måsholk? Alla förslag är välkomna!
Tävlingsbidragen lämnas mellan 9.30 och 10.30 och registreras av Correns funktionär i Carin Nilsons trädgård, den trädgård som är närmast stora parkeringsplatsen i Gamla Linköping. Tävlingen avgörs genom publik-omröstning. Röstningen avslutas 13 och prisutdelning sker 14.
Vandringar och byggnadsvård
Trädgårdsvandringarna i Gamla Linköpings rekonstruerade stilträdgårdar är ett populärt inslag under Jättegrönt. I år blir det Jenny Bengtsson och Kerstin Tornblad som guidar under vandringarna klockan 13 och klockan 15.
Utefter Rådmansgatan blir det Bondens egen marknad med försäljning av hemtillverkade matvaror.
Inne på Hållgården - alldeles invid Kryddbodtorget - blir det byggnadsvårdsdag med mängder av aktiviteter bland annat rödfärgskokning, fönsterrenovering, spisutställning och skrädning av stockar.
Nytt för i år är gammaldags trädgårdsmöbler. Representanter för Svenska föreningen för byggnadsvård finns på plats och svarar på frågor.
Bakom kapellet i Gamla Linköping kommer Hasse Klöver att visa hur man stängslar gärdsgård.
årets klasser