Trendgurun alla kändisar rycker i

Vi hade hört ryktet. I Lammhult, mitt idet småländska möbelriket, skulle detfinnas en f d Linköpingbo som var enhejare på det där med möbler och inredning.

Sören Berger, inredare på Svenssonsmöbler i Lammhult. Bild: JAN CHRISTERPERSSON

Sören Berger, inredare på Svenssonsmöbler i Lammhult. Bild: JAN CHRISTERPERSSON

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-12-02 07:11

trend-

gurun

Han var inte så var lätt att stämma träff med, men så blev det en ledig dag för den före detta konditorn, antikhandlaren, tesalongsägaren Sören Berger.

Vägen till att bli säljare och inredare på Svenssons möbler i Lammhult har varit lite krokig, men trots bakelser och teer har den ändå följt en tydlig linje.

Kristallkronejakt

Sören var 14 år och en riktig dixietyp. Brorsan var knutte och de två delade rum hemma i Linköping. Sören läste heminredningstidningarna men fick gömma dem, knuttebrorsan tyckte nämligen det var lite kärringaktigt. Vad skulle kompisarna säga?

På helgerna tog Sören ibland tåget till Stockholm och vandrade på Strandvägen och Östermalm. Det var före portkodernas tid och lille Sören kunde gå in och ut i trappuppgångarna, beundra kristallkronor och äkta mattor (jodå, i trappuppgångarna) och andas in den fina världen.

Kläder blev intresse nummer två och det är inte var dag man möter någon som har handsydda skor... Etonskjorta med manschettknappar är standard, cigaretterna läggs i silveretui och ute på parkeringsplatsen står en Jaguar. "Lite engelsman", säger han själv. "Vänta ska ni få se när ni kommer hem till mig."

Konditor

I Linköping blev han så småningom konditor på Centralkonditoriet. När teven slog igenom och folk hellre satt hemma och smaskade i sig bakelserna började Sören Berger arbeta med antikviteter. Han har också sålt handknutna mattor och ägt en tesalong i Norrköping. Med kristallkronor förstås.

I 1980-talets början flyttade han med familjen till Lammhult. Här fanns redan släkt och en sommarstuga och nu en tom prästgård som skulle bli en utmärkt bostad. Tesalongen avvecklades och ett hett efterlängtat jobb blev Sören Bergers. Han blev sälj-are på Svenssons möbler.

-- Utbildning? Inte om du menar att jag läst till inredningsarkitekt. Jag har haft det i mig hela tiden istället. Innan jag fick jobbet blev jag förhörd om design. Jag hade ju läst så mycket inredningstidningar så det gick bra.

När han lite senare slog dåvarande ägaren Sven Svensson i månadsförsäljning kändes det ännu bättre.

Nu säljer han möbler och inreder till höger och vänster. Han berättar den ena häpnadsväckande historien efter den andra och till sist skulle man vilja tjuvbläddra lite i hans orderbok för att se om han pratar sanning.

Hela världen

Det är lägenheter i Brasilien och Venezuela, "sommarstugor" i Cannes och Antibes... Nej, han åker inte till alla de där ställena, det går att göra inredningar via skisser och fotografier. I Sverige åker han däremot lite varstans. Till hotell och prästgårdar och nu närmast, Haga slott i Enköping där en flygel ska renoveras och 13 rum inredas. Men han besöker också trerummare i Växjö och lärarrum i gymnasieskolor.

Somliga beställer möbler för så mycket pengar att man kan få svindel för mindre. Andra beställer en sak i taget och tänker noga efter. Som Sören säger: Pengar är ingen garanti för god smak.

--När jag kommer hem till folk som vill göra om eller köpa nytt tittar jag alltid efter vad de redan har. Soffan eller fåtöljen kan vara värd att klä om.

På det området är Sören Berger en liten snokare. Han och Olle Johansson, tapetseraren på Svensson som inte haft en tanke på pension fast han fyllt 70, åker då och då till en lada i Moheda. Där säljs begagnade möbler. De kommer inte sällan hem med möbler från 1930- och 40-talen. "Det gjorde mycket bra grejer från den tiden", säger Olle. Så fixar Olle stoppningen och klär om fåtöljerna.

-- Och så säljer vi dem till stockholmare, skrattar Sören.

48 sekunder

Den egna bostaden finns på andra sidan Jönköpingsvägen, som leder rätt genom Lammhult. Det tar 48 sekunder att ta sig till jobbet på morgnarna. 52 om det kommer en bil.

I hyreshuset delas trappuppgången med en pizzeria. Capriciosadoften går inte att ta fel på. Inne i trerummaren luktar det bara fräscht. Här bor lite av en pedant, men det är ändå väldigt långt bort från den omhuldade avskalade minimalismen.

-- Slammade väggar, 75 kvadratmeter och en fåtölj? Nej tack, det är inget för mig.

Han älskar slott och herresäten, det sticker han inte under stol med och lite slott och herresäte har han också pytsat in i sin trerummare i Lammhult. Blickarna går på en hisnande upptäcktsfärd.

Mysigt varmröda väggar (man behöver inte så mycket julpynt då) och inbjudande möbler i gammalt och nytt. I hallen hänger taklampor från ångbåten Kind! Manschettknappsamlingen är på plats i ett vackert gammalt syskrin, på väggen en LHC-halsduk, och i entrén en dansk paketcykel. Mulligt Mulberrytyg klär fåtöljer och soffbord (!), en kaffeautomat har blivit vinställ, på en magnettavla i köket hänger årets alla tipsvinster... Och på ett badrumsskåp från Ikea stekpannor och andra köksattiraljer.

Ingen lila fondvägg

Sören sparar på minipallar. Han har 16 stycken. De är från den tiden när det var dragigt inomhus och fötterna behövde komma upp en bit från golvet.

I de olika fönstren trängs inte krukväxter precis. Däremot samlingar med tenn, gammalt glas och modernt konstglas. "Sprid inte ut sakerna, utan håll ihop dem." Vi får goda råd i förbifarten. Att ha många saker omkring sig, men i ordnade förhållanden, har alltid tilltalat honom.

-- Jag har kvar min smak sedan jag var 14, 15 år.

Hemma hos andra känner han av vad kunderna vill ha, de är ofta kunniga och intresserade. Ibland blir folk osams med varandra. Sören lyssnar och lär innan han yttrar sig. Och han övertalar aldrig någon, Ingen lila fondvägg om det finns minsta tvekan. Däremot gärna en och annan kristallkrona.

Tips från coachen

n Ängslas inte för att det ska bli fel. Stirra dig inte blind på "Sköna Hem."

n Var dig själv. Vi luras köpa hela miljöer, men vi har inte samma förutsättningar. Hur många har havet utanför husknuten? Och öppna spisar i sin lägenhet?

n Se efter vad du har istället för att köpa nytt. Stolen kanske kan kläs om?

n Släng inte ut soffan vart femte år för att det kommer nya modeller. Det blir löjligt om man bara ska ha sådant som är på modet.

n Färger är viktiga. Använd en lugn bas. Håll ihop rummen och använd gärna samma skala, i ljusare och mörkare toner. Inte mintgrönt och ljusblått i ett enda virrvarr.

n Sätt färg på textilier, som är billiga att byta ut.

n Hänga tavlor är lite speciellt. En tavelhängning kan lätt förstöra ett rum. Följ en linje med tavlorna och håll linjen i underkant eller överkant. Tavlorna ska inte sitta för högt upp.

n Själv älskar jag att blanda gammalt och nytt. Supermodernt italienskt med slitna äkta mattor och så kristallkronor. Även i moderna hotell lägger jag handknutna persiska mattor i entrén. Det blir mjukare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!