Vem drömmer inte om ett nytt kök? Med spishäll, snygga träskivor,rostfria kylskåp och snygg mosaik på väggarna? Kanske en köksö med spisoch fläktkåpa över där man kan stå och laga mat medan gästerna minglarrunt omkring? Under de senaste åren har köket blivit extremt trendigt.Ett stort, modernt kök har blivit vår nya statussymbol. Men den som skabygga om sitt kök har många fallgropar att undvika.
Sedan 1997 är byggnormen för svensk standard inte längre ett kravnär man planerar och bygger kök. Svensk standard, som utarbetats eftermånga och långa undersökningar om hur man arbetar i ett kök är intelängre något man behöver hålla sig till. Något som öppnat för nyamöjligheter -- och fallgropar.
I princip kan man bygga sitt kök precis hur man vill med farliga och opraktiska lösningar.
Arkitekten Alice Thiberg, som under många år arbetade medköksplanering på Konsumentverket, är kritisk till hur de svenskakökstillverkarna har släppt de sedan länge utarbetade och beprövadeplaneringsråden.
-- Alla nya trender kommer från kontinenten där man inte alls harhaft samma synsätt som vi, och jag tycker att det är tråkigt att desvenska kökstillverkarna bara härmat efter, säger hon.
Vi sitter hemma i Alice Thibergs eget kök från 1979. Inte särskilttrendigt kanske, men fortfarande fullt funktionellt. På bordet liggerkataloger med snygga köksinredningar från en rad kökstillverkare. AliceThiberg ger inte mycket för nyheterna när hon bläddrar i katalogerna.
-- De här katalogerna är fyllda av kosmetik utan konkret innehåll och skrämmande ofta felaktigheter i sina inredningsexempel.
l Exemplen är många. Runda diskhoar är kanske snygga, men alla plåtar är fyrkantiga och i vissa hoar går de inte ner.
l Inbyggdamicrovågsugnar och vanliga ugnar sitter oftast för högt upp och kan blifarliga när barnen ska värma sin mjölkchoklad eller när man ska plockaut en tung och het plåt med rinnande köttspad.
l Köksöarmed spis men utan vatten gör att man måste lyfta en tungpotatiskastrull över en öppen golvyta där treåringen leker, innan mankan hälla ut det heta potatisvattnet.
l Onödigtmen inte lika livsfarligt är det med köksskåp utan fungerandeinredning, eller med luckor som inte går att öppna utan att krocka.
l Skåpinredningpå ben istället för socklar, är populärt just nu och säljs ofta medargumentet "lättstädat". Men frågan är kanske om det inte är ännu merlättstädat att slippa dammsuga under skåpinredningen.
-- En ny trend är breda lådor, från 80 till 120 centimeter breda.Och väldigt hindrande om man ska arbeta flera i köket, säger AliceThiberg.
De nyaste spisarna är också breda. Hela 90 centimeter breda ugnar ärkanske snygga och ger rejält med plats när man har hela släkten påmiddag.
-- Men man måste ju räkna med att alla vanliga recept inte fyller ut långpannan i den ugnen, säger Alice Thiberg.
-- Och hur mycket mat lagar vi egentligen i köket? Undersökningarvisar ju att vi lagar allt mindre mat hemma, samtidigt som vi byggerallt större kök. Det är synd att det inte finns någon kvalificeradforskning kring hur vi lever i dag.
Den senaste stora undersökningen om hur vi utnyttjar våra kökgjordes på 1970-talet. Redan då räknade man med färdig fiskgratäng iform och halvfabrikat i studierna.
-- Köket har blivit en statussymbol och spisen är guden. Jag tyckeratt vi saknar ett nytt underlag att planera moderna kök efter. Men detmotiverar ändå inte felen som görs i dag.
De flesta fel man gör handlar om ergonomi, och inte om anpassningtill förändrade inköpsvanor, anser hon. Därför gäller det att nogatänka igenom allt när man planerar sitt kök, och att veta vad man gör.
-- Men god funktion är absolut inget hinder för personligt formade och snygga inredningar.