Vem drömmer inte om ett nytt kök? Med spishäll, snygga träskivor, rostfria kylskåp och snygg mosaik på väggarna? Kanske en köksö med spis och fläktkåpa över där man kan stå och laga mat medan gästerna minglar runt omkring? Under de senaste åren har köket blivit extremt trendigt. Ett stort, modernt kök har blivit vår nya statussymbol. Men den som ska bygga om sitt kök har många fallgropar att undvika.
Sedan 1997 är byggnormen för svensk standard inte längre ett krav när man planerar och bygger kök. Svensk standard, som utarbetats efter många och långa undersökningar om hur man arbetar i ett kök är inte längre något man behöver hålla sig till. Något som öppnat för nya möjligheter -- och fallgropar.
I princip kan man bygga sitt kök precis hur man vill med farliga och opraktiska lösningar.
Arkitekten Alice Thiberg, som under många år arbetade med köksplanering på Konsumentverket, är kritisk till hur de svenska kökstillverkarna har släppt de sedan länge utarbetade och beprövade planeringsråden.
-- Alla nya trender kommer från kontinenten där man inte alls har haft samma synsätt som vi, och jag tycker att det är tråkigt att de svenska kökstillverkarna bara härmat efter, säger hon.
Vi sitter hemma i Alice Thibergs eget kök från 1979. Inte särskilt trendigt kanske, men fortfarande fullt funktionellt. På bordet ligger kataloger med snygga köksinredningar från en rad kökstillverkare. Alice Thiberg ger inte mycket för nyheterna när hon bläddrar i katalogerna.
-- De här katalogerna är fyllda av kosmetik utan konkret innehåll och skrämmande ofta felaktigheter i sina inredningsexempel.
l Exemplen är många. Runda diskhoar är kanske snygga, men alla plåtar är fyrkantiga och i vissa hoar går de inte ner.
l Inbyggda microvågsugnar och vanliga ugnar sitter oftast för högt upp och kan bli farliga när barnen ska värma sin mjölkchoklad eller när man ska plocka ut en tung och het plåt med rinnande köttspad.
l Köksöar med spis men utan vatten gör att man måste lyfta en tung potatiskastrull över en öppen golvyta där treåringen leker, innan man kan hälla ut det heta potatisvattnet.
l Onödigt men inte lika livsfarligt är det med köksskåp utan fungerande inredning, eller med luckor som inte går att öppna utan att krocka.
l Skåpinredning på ben istället för socklar, är populärt just nu och säljs ofta med argumentet "lättstädat". Men frågan är kanske om det inte är ännu mer lättstädat att slippa dammsuga under skåpinredningen.
-- En ny trend är breda lådor, från 80 till 120 centimeter breda. Och väldigt hindrande om man ska arbeta flera i köket, säger Alice Thiberg.
De nyaste spisarna är också breda. Hela 90 centimeter breda ugnar är kanske snygga och ger rejält med plats när man har hela släkten på middag.
-- Men man måste ju räkna med att alla vanliga recept inte fyller ut långpannan i den ugnen, säger Alice Thiberg.
-- Och hur mycket mat lagar vi egentligen i köket? Undersökningar visar ju att vi lagar allt mindre mat hemma, samtidigt som vi bygger allt större kök. Det är synd att det inte finns någon kvalificerad forskning kring hur vi lever i dag.
Den senaste stora undersökningen om hur vi utnyttjar våra kök gjordes på 1970-talet. Redan då räknade man med färdig fiskgratäng i form och halvfabrikat i studierna.
-- Köket har blivit en statussymbol och spisen är guden. Jag tycker att vi saknar ett nytt underlag att planera moderna kök efter. Men det motiverar ändå inte felen som görs i dag.
De flesta fel man gör handlar om ergonomi, och inte om anpassning till förändrade inköpsvanor, anser hon. Därför gäller det att noga tänka igenom allt när man planerar sitt kök, och att veta vad man gör.
-- Men god funktion är absolut inget hinder för personligt formade och snygga inredningar.