Trygghetspaket ska locka

Nu är det extraerbjudanden på bostadsrättsmarknaden: avgiftsfritt, återköpsgaranti och försäkringar mot dubbelt boende.

Bild: Mikael Svensson

Bild: Mikael Svensson

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-01-21 00:00

Intresset för nya bostadsrätter är matt. Somliga planerade områden skjuts på framtiden, andra startar men med mindre etapper än beräknat. Redan påbörjade projekt kommer med extraerbjudanden så här i osäkerhetstider.

Dit hör kvarteret Banken i Linköping, som byggs för fullt utmed Ågatan, Klostergatan och Borgmästaregatan.

I februari förra året var tio lägenheter av 60 sålda. Sedan dess har endast tre ytterligare lägenheter gått till försäljning. Första inflyttningen sker redan i sommar.

För att få fart på försäljningen kommer nu HSB Östergötland, som bygger Banken, med ett erbjudande som man kallar för trygghetspaket:

Återköpsgaranti under fyra år från första inflyttning till och med 1 juli 2013, det vill säga den som säljer sin lägenhet inom den tiden ska få tillbaka sin insats. HSB lovar också att stå för månadsavgifterna till och med 1 april 2010. Dessutom: en försäkring för att risken med dubbla boendekostnader ska elimineras samt en check på 25 000 kronor för personliga val till lägenheten.

- Det här är vårt sätt att möta osäkerheten och visa att vi tror på bostadsmarknaden i Linköping och speciellt på vårt projekt, bostadsrättsföreningen Banken, säger Annika Christiansson, marknadschef på HSB Östergötland.

Gäller för alla

Trygghetspaketet gäller för alla, även de som redan tecknat sig för lägenheter i Banken. Dessa informerades i går kväll av HSB.

Mäklarföretaget Länshem har hand om försäljningen i Banken. Mäklaren Robert Svahn berättar att förutom de 13 sålda lägenheterna har några reserverats under senare tid. Han tycker att intresset för att köpa bostadsrätter ökat under de senaste veckorna.

- Det känns som om det börja röra på sig igen. Under hösten och början av vintern märktes en stor osäkerhet. Men räntesänkningen tycks ha gett effekt och det finns mer kraft i marknaden i dag.

Länshem har även hand om försäljningen av de 17 lägenheterna i kvarteret Livsnjutaren i fastigheten Storgatan/Apotekaregatan/Torggatan i Linköping, som ägs av ByggVesta. Där var det inflyttning redan i maj förra året. Då hade tio lägenheter sålts. Ytterligare en har reserverats under senare tid.

De som nu köper någon av de här kvarvarande sju bostadsrätterna slipper betala avgift under de tolv första månaderna. Det går också att förhandsboka en lägenhet i tre månader och under den tiden försöka sälja sin nuvarande bostad. Misslyckas detta har man rätt att frånträda avtalet.

En viss försiktighet märks hos många andra företag som till exempel NCC, som lagt projektet Manhattan med 70 lägenheter på is ett tag. Daniel Andersson på NCC kan inte säga när det redan påbörjade byggarbetet kommer att återupptas.

Inflyttning i augusti

I Södra Ekkällan ska det också byggas bostadsrätter, oklart när. Just nu bygger NCC i stället hyresrätter där åt HSB. I Hagaberg stod NCC för områdets sista etapp med inflyttning i augusti 2007, allt är sålt där så när som på tre lägenheter.

Byggföretaget JM är i full gång med både bygge och försäljning av lägenheter i Gottfridsberg. Där har 60 sålts, 32 lediga finns kvar. I Valla Skogsfrid var det tänkt att 50 lägenheter skulle börja byggas men i stället blir det en mindre första etapp med 38 lägenheter. Där har försäljningen precis startat.

- Det har varit en lugn höst, säger Susanne Wettergren på JM, men nu har vi haft flera visningar.

Riksbyggen planerar att bygga i fyra etapper på tomten där Berga skola stått.

15 våningar höga Höghuset Riddarsporren med 30 lägenheter är först ut. Säljstart under den här våren.

- Får vi tecknat hälften av bostadsrätterna drar vi igång bygget, säger Anders G Jakobsson.

Det verkar vara köparens marknad. Att det är köpläge håller mäklaren Robert Svahn med om. Han säger att priserna ändå håller i sig när det gäller äldre bostadsrätter och att marknaden i till exempel Linköping tycks ha klarat sig rätt bra jämfört med storstäderna.

Att sätta rätt pris verkar ha blivit viktigare eftersom det numera sällan blir budgivningar med stora svängningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!