Många hushåll i Linköping och Norrköping har fortfarande svårt att klara av sina husköp. I Linköping skulle hushållens inkomster behöva höjas med nära 20 procent för att ha råd med medelvillan.
- Det som händer i storstadsregionerna kan man också se i Linköping. Trots att köpkraften steg under fjärde kvartalet förra året så klarar inte hushållen av husköpet. Framför allt är det svårt för unga familjer, och risken är att det kommer att bli ännu tuffare, säger Cecilia Hermansson, som är chefekonom på Swedbank.
Det senaste boindex som banken tagit fram visar en liten förbättring av husköpkraften i Linköping och Norrköping. Men den är inte tillräckligt kraftig för att klara bankens fastställda norm där hushållen använder högst 15 procent av inkomsten före skatt till bolånekostnader.
Boindex var under fjärde kvartalet förra året 81,4 i Linköping och 87,4 i Norrköping. Ett boindex på 100 innebär att hushållen klarar husköpet.
Under perioden var medianpriset på småhus i Linköping 2 063 000 kronor. För att klara husköpet krävs en årlig inkomst på 709 000 kronor. Men medianinkomsten låg på 577 000 kronor.
I Norrköping låg medianpriset på småhus på 1 750 000 kronor. Även här var det många som hade svårt med husköpet. Hushållens medianinkomst var 525 000 kronor, men för att klara husköpet krävs en inkomst på 601 000 kronor.
- Vår prognos är ett milt prisfall på småhus under de första tre kvartalen och en stabilisering i slutet av året. Men analysen som bygger på boindex är osäker när ekonomin är utsatt för stora störningar. Vi har bara sett början på lågkonjunkturen, säger Cecilia Hermansson.
Hon tror att en utdragen lågkonjunktur kommer att pressa lönerna, ge lägre räntor och billigare småhus. Dessutom kan risken för deflation öka i ett klimat där det finns acceptans för att sänka löner och priser. Någon riktig fart i husförsäljningarna kommer det inte att bli slå länge folk är oroliga för sin ekonomi.
- Det behövs en förbättring på arbetsmarknaden, och den ser vi inte skymten av. De som har jobb sitter dock i en riktig guldsits.
Cecilia Hermansson tror att vi kommer att ha låga boräntor under en längre period. Men när det vänder, då kommer räntorna att gå upp snabbt.
- Vi är bortskämda med att det varit så små skillnader mellan Riksbankens styrränta och bankernas boräntor. Men nu finns en annan risksyn och därför kommer vi att få se större räntegap framöver.