Ett enkelt och gott råd är att lusläsa kontraktet igen och igen. Det finns checklistor och avtal att hämta på nätet.
Många byggkontrakt leder till konflikter mellan byggare och husägare. En del beror på mer eller mindre hederliga byggare, annat på att köparen inte gjort klart för sig vad som ingår i entreprenaden. Det vill säga inte läst kontraktet ordentligt innan han/hon skrivit på.
I underlägeDen privatperson som anlitar en byggare, vare sig det gäller renovering, om-, till- eller nybyggnad, är i de allra flesta fall redan från början i underläge gentemot byggaren.
Byggaren arbetar med de här frågorna varje dag, det är ju hans jobb, medan du som anlitar honom gör det några få gånger i ditt liv. Det rör sig nästan alltid om stora pengar och det lockar dessvärre till sig mindre nogräknade personer. Desto större skäl för dig som köpare att vara noggrann innan du skriver på och använda ett giltigt och bra formulär (se faktaruta).
Dra dig ur!- Om du kontaktar en byggare och han inte vill använda det här formuläret då skulle jag som kund dra mig ur, säger Lena Lundström, chef för Sveriges Byggindustriers, BI:s, kontor i Linköping.
Är företaget medlem?BI organiserar byggföretag i Sverige och för att bli medlem krävs bland annat att företaget haft verksamhet i två år. I Linköping är hundratalet byggföretag medlemmar, i regionen runt det dubbla.
- De exempel på byggföretag vi sett den senaste tiden i teve och lokal press är inte medlemmar hos oss och om de varit det hade de blivit uteslutna, säger Lena Lundström.
Organisationen jobbar hårt för att svartarbetet inom branschen ska försvinna.
Man vill till exempel att alla på en arbetsplats ska bära synlig identifikation. ID 06 heter det färdiga systemet som dock inte tillämpas överallt.
NärvaroliggareOrganisationen vill också att det ska införas en närvaroliggare, liknande det system som numera är standard i restaurangbranschen, så att skattemyndigheten snabbt kan se om svart arbetskraft finns på arbetsplatsen.
Den som anlitat något av BI:s medlemsföretag och sedan inte är nöjd med entreprenaden kan klaga till BI som då tittar på fallet.
- Många är aningslösa och vet inte heller vad de skrivit på. De inser inte att det blir extrakostnader då de säger att "Ni kan väl fixa det här också när ni ändå håller på".
- Jag brukar råda de som ska anlita byggare att begära tre offerter. Titta sedan inte bara på priset utan också vad du får för pengarna, säger Lena Lundström.