-- Det finns alldeles för få godbitar, säger mäklaren Jerry Olofsson på Vikens mäklarbyrå.
Han är van att sälja dyrt vid kusten. I dagarna pågår försäljning aven fritidsfastighet i Gryts skärgård, en egen ö med en tomt på 8 700kvadratmeter, och på den finns ett hus på 70 kvadratmeter. Prisidén är4,5 miljoner.
Jerry Olofsson anser att efterfrågan på fritidshus vid kusten ärmycket stor. I fritidsområdet Kaggebo ligger huspriserna på mellan 600000 och 900 000 kronor, beroende på läge och standard.
-- Här finns en stor efterfrågan från Linköpingsbor. De dyrare och enskilda strandobjekten tar däremot stockholmarna, säger han.
Mäklaren Niklas Fränding på Sven Fastighetsförmedling i Valdemarsvikhar gott om fritidshus till salu. För närvarande finns ett 20-talobjekt, från 200 000 kronor till 2,5 miljoner.
-- Utbudet är större än förra året, säger han.
I norra Västerviksområdet, där Loftahammar, Västra Ed och Lofta ingår, har priserna på fritidshus gått upp kraftigt.
-- Det finns de som köper permanenthus i Loftahammar och har det somfritidsboende. Då kan man utnyttja huset i helgerna även under vintern,säger mäklaren Bengt-Åke Hultqvist på Skärgårdsmäklaren.
I Källvik utanför Loftahammar är fritidshusen dyrare änpermanenthusen inne i samhället. Ett fritidshus kan kosta från en tilltvå miljoner.
-- Läget för fritidshuset är viktigare än för villan i stan, säger Hultqvist.
Fritidshusmarknaden i Linköping är inte speciellt stor. Efterfråganpå torp är måttlig, men fritidshus med strandlägen har en enormdragningskraft.
-- Folk betalar nästan vad som helst för att tillbringa fritidennära vatten, säger mäklaren Hans-Gunnar Snejde på FöreningssparbankenFastighetsbyrå.
Mäklaren Per Lindgren på Svensk Fastighetsförmedling anser attmarknaden för fritidshus domineras av "enklare" stugor för upp till enhalv miljon kronor. De fåtal strandtomter som är till salu drar sedanupp medelpriset rejält.
-- Jag anser att priserna på fritidshus följer den allmännautvecklingen. Tendensen är att 55+ säljer sina fina sommarställen vidkusten och köper något nytt närmare stan, med pendelavstånd till ochfrån jobbet under sommarhalvåret. Ett storstadsfenomen som vi börjat sehär är att man flyttar ut permanent i sina fritidshus.
Omsättningen av fritidshus i Norr-köpings kommun är störst blandkommunerna i länet. Här säljs dubbelt så många torp och sommarhus som iLinköping.
-- Priserna har stigit under senare år, framför allt ifritidshusområden som Bränntorp i Rejmyre och Ramsdahl i S:t Anna.Efterfrågan är större än tillgången, säger mäklare Anders Lagnevik påSvensk Fastighetsförmedling.
I Kinda ger unika lägen alltid bra betalt. Fastigheter vid Rängen,Järnlunden och Åsunden går ofta på flera miljoner kronor. I Sättrasåldes nyligen ett fritidshus för 3,6 miljoner kronor.
-- Jag tror att priserna fortsätter svagt uppåt, säger mäklaren Thomas Johansson på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.
I Åtvidaberg är det mest stockholmare som söker fritidshus. MäklarenGlenn Johnsson på Svensk Fastighetsförmedling anser att antaletförsäljningar är litet, och det som sålts är mest dyrare fritidshus.
-- Folk ställer höga krav på standarden i skogstorpet. Man vill ha det bekvämt.
I Mjölby finns ingen stor fritidshusmarknad. Prisbilden är stabil,och det är mest torpstugor i skogen som kommer ut på marknaden.
-- Vi har inga sjönära lägen, och priserna på det som finns hamnarpå 200 000 till 300 000 kronor, säger mäklaren Carsten Johansson påSvensk Fastighetsförmedling.
Sjölägen vid Sommen drar upp medelpriset i Boxholm. Men det är baraett fåtal sådana objekt i Blåvik och Malexander som kommer ut påmarknaden varje år.
-- Fritidshus med sjöläge är mycket attraktivt. Men de flesta går iarv och hamnar i släkten. När sådana objekt säljs beror det ofta på attsyskonen inte kommer överens, säger mäklaren Göran Dufmats påFöreningssparbanken Fastighetsbyrå.
Genuina torp med veranda och kakelugn säljer bra i Ödeshög. MäklareHans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå anser att lantromantiken medgamla byggnadsdetaljer på huset lockar.
-- Det är svårare att sälja ett fritidshus som är byggt på 70-talet än ett genuint torp med bra läge i skogen.
I Ödeshög är det hus vid Vättern som har prishöjts mest. Även påfritidshusområdet vid Visjön har priserna ökat markant. Fritidshus påcirka 50 kvadratmeter som för några år sedan såldes för 300 000 kronorhar blivit dubbelt så dyra.
-- Det är en extrem efterfrågan på sjölägen, säger Hans Nyberg, som tror att priserna fortsätter sakta uppåt.
I Motala har fritidshusen blivit billigare, enligt barometern. Mendet anser mäklaren Leif Andersson på Svensk Fastighetsförmedling är ennågot felaktig bild av marknaden.
-- Jag anser att det har sålts fler billigare fritidshus underperioden som drar ner medelpriset. Verkligheten ser annorlunda ut.
Fritidshusen i Vadstena har blivit betydligt dyrare på ett år, meneftersom antalet affärer är litet är det svårt att dra några säkraslutsatser om pris-utvecklingen.
-- Jag har en känsla av att prisutvecklingen är god. Fritidshus påförhyrda tomter i Järnevid har exempelvis blivit dyrare på ett år.Däremot är fritidstorp nära riksvägen söder om Vadstena svårsålda,säger mäklaren Thomas Hellblom på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.
Fritidshus i Ydre är dyrare än permanenthusen. Medelpriset ligger pådrygt en halv miljon kronor. För en åretruntbostad är priset i snitt450 000 kronor.
-- Trenden är att alltfler köper småhus och använder det somfritidsboende. Under senare år är det framför allt tyskar som köptsmåhus, säger mäklaren Birgitta Karlsson på Kontor & Mäklartjänst.