Uppfyller du kraven för att få bli din egen sotare?

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-01-20 00:00
"Lagen om skydd mot olyckor" som trädde i kraft första januari 2004 gerfastighetsägare möjlighet att själva få sota sina värmepannor.

Möjligheten blev aktuell från och med detta årsskifte.

Räddningschef Håkan Jansson beviljar dispens för fastighetsägare i Mjölby och Boxholm att sota själva.

Fysik och dokumentation

-- Man får fylla i en ansökningsblankett, en sorts självdeklaration på vad man har och vad man kan, säger Håkan Jansson.

I ansökan måste fastighetsägaren svara ja på fyra frågor.

* Har fastighetsägaren kunskaper om sin eldstad så att rengöringen kan utföras på ett från brandskyddssynpunkt betryggande sätt?

* Fysisk förmåga att arbeta på tak?

* Rätt redskap för rengörning?

* Samt frågan om fastighetsägaren förbinder sig att följa de rengörningsregler som finns och dokumentera rengörningen?

När fastighetsägaren fått dispens kommer skorstensfejarmästaren i kommunen att utföra en brandskyddskontroll inom ett år.

-- Det är som en bilbesiktning där det kontrolleras att man servatoch underhållit bilen, fast i det här fallet pannan, förklarar HåkanJansson.

Hur ofta fastighetsägaren sedan får besök av skorstensfejarmästarenär beroende av vilken typ av panna personen har. Sköter man inte sinaåtag-anden kan dispensen dras tillbaka.

Äger fastigheten

Håkan Jansson poängterar att villkoret för att få sota sin panna är att man äger fastigheten själv.

-- Jag hade kontakt med en farbror som överlåtit huset till sindotter. Han hade alltid sotat själv och ville fortsätta med det åtdottern. Men det går inte, säger Håkan Jansson.

I Motala och Vadstena handlägger vice räddningstjänstchef Ingemar Unosson ansökningarna om att få sota själv.

I de båda kommunerna ser man nu över hur man till viss del ska kunna sota själv trots att man inte är fastighetsägare.

-- Det gäller att lägga sig på en rimlig nivå, exempelvis när detgäller äkta makar. Om maken kan sota men hustrun äger fastigheten såkan hustrun skriva på ett intyg. Men det är viktigt att hålla sig tillreglerna så att det inte blir problem med försäkringsbolagen, sägerIngemar Unosson.

Viktigt med tillstånd

Det är oerhört viktigt att söka dispens innan någon sätter igång attsota själv. Skulle exempelvis en soteld uppstå i en skorsten sotad avnågon som inte är behörig, kanske inte försäkringsbolagen ställer uppmen full ersättning.

För den som inte har kunskapen men ändå vill sota själv hållerÖstgöta brandskyddsförening kurser i hur självsotning ska utföras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!