Nordbor har ett speciellt förhållande till ljus. Det finns ingen annan plats på jorden där det bor så mycket människor så långt norrut som i Norden. Tittar man på en karta ser man att Sverige ligger på samma breddgrader som Alaska, Stockholm i höjd med Grönlands sydspets. De nordliga breddgraderna ger oss massor av ljus och långa dagar om sommaren, midnattsol och långa vackra solnedgångar. Men massor av mörker vintertid.
-- Våra speciella ljusförhåll-anden har också gjort oss känsliga för ljus och gett oss den ljuskultur och de traditioner som vi har, säger Kai Piippo, ljusdesigner som arbetar med ljussättning både i privata hem och offentliga miljöer.
Redan 1926 startades branschorganisationen Ljuskultur för att informera människor om hur de skulle ljussätta sina hem med hjälp av den då nya glödlampan.
Magnus Frantzell, som i dag är vd på Ljuskultur, menar dock att det fortfarande är allt för vanligt att man har en lampa i taket som ska belysa ett helt rum.
-- Många är intresserade av inredning och kan lägga ned massor av pengar på fina soffor eller tavlor. Men det är lätt att glömma hur stor betydelse ljuset spelar i rummet, säger han.
Att själv kunna påverka ljuset och anpassa det efter situation och stämning är den stora trenden just nu.
-- Man vill kunna städa, ha fest eller mysiga middagar och då kunna skapa en förändring i ljuset snabbt. Det handlar inte bara om av och på, utan man vill också ha möjlighet att reglera ljusets styrka, riktning och kanske färg.
En dimmer är både relativt billig och enkel att installera och platsar inte bara till taklampor, utan till alla glödljusarmaturer. Lågvolt och lysrör går också att dimma, men det kan krävas speciella dimrar och driftdon för att det ska fungera.
Kai Piippo och Eva Persson använder också mycket spotlights för att till exempel belysa en vägg eller lyfta fram det som är vackert i rummet.
-- Har man ett vackert tak med stuckatur kan man ju jobba med uppåtriktat ljus till exempel. Man kan också lyfta fram en växt med hjälp av belysning.
Vill man använda spotlight ska man dock försäkra sig om att de inte blir bländande.
Den som bygger nytt har alla möjligheter att försöka integrera belysningen i inredningen. I stället för att sätta ett uttag mitt i taket för taklampa (som fortfarande är det vanligaste) kan man bygga in belysningen på olika sätt. Under köksskåp, över garderober och på andra platser där de skapar ett behagligt allmänljus.
Att "gömma" belysning är också ett bra sätt att få fram ett behagligt ljus.
-- Hemma hos mig har jag till exempel en ljusslang som ligger under sängen och är kopplad till en dimmer så att man kan reglera ljusstyrkan nere vid golvet. Att belysa rummet på olika nivåer från golv till tak är ett bra sätt att ge rummet karaktär, säger Kai Piippo.
-- En fallgrop är att bara titta på armaturens form och design, och glömma vad den faktiskt ger för ljus. Armaturer med stålskärm eller mörkt färgade skärmar ger ett helt annat ljus än dem med ljusare skärmar.
-- I vissa belysningsaffärer är det nästan omöjligt att se vilket ljus en armatur ger, eftersom alla är påslagna samtidigt. Det är som att komma in i en musikaffär och alla stereoanläggningar är påslagna på högsta volym samtidigt, säger Kai Piippo.