Batteridrivna borrmaskiner som också fungerar som skruvdragare har blivit ett måste för många hemmafixare. Över 300 000 stycken såldes i Sverige i fjol.
Men hur bra är de egentligen?
Testföretaget Consumercontent har för Correns räkning låtit testa sju av de vanligaste maskinerna. Den billigaste, Alpha Tools från Bauhaus går att köpa för 149 kronor, medan testets enda proffsmaskin, Makita 6317D, kostar hela 2 700 kronor.
Varje maskin har testats i fem olika moment, alltifrån hur starka de är till hur många skruvar man kan dra i innan det är dags att ladda om batteriet.
Knapp vinnare blev Makita som fick 4,4 i slutbetyg. Nästan halva priset, 1 450 kronor, kostade tvåan från AEG, som i stort höll jämna steg med Makita och därmed måste betraktas som mest prisvärd.
Behöver verkligen hemmafixaren köpa en maskin för 2 700 kronor?
-- Om man bor i en lägenhet och skruvar och borrar några gånger om året så räcker det kanske med en billigare maskin. Men många som bor i hus och vill ha en lika bra maskin som yrkesmännen måste vara beredda på att betala så här mycket, säger Ronny Svensson, produktchef på Essve, som har agenturen på Makitas verktyg i Sverige.
Makita var inte bäst i samtliga fem testmoment. När det gäller batterikapacitet var AEG överlägsen. Här räckte batteriet i dryga 18 minuter eller 276 skruvar, medan Makita slocknade efter dryga nio minuter och 164 skruvar. Men å andra sidan är Makita enda maskinen där det ingår ett extra batteri. För de övriga gäller det att ladda om eller köpa extra batterier, för minst 500 kronor styck.
En viktig funktion för en bra skruvdragare är att det går att reglera dragstyrkan enkelt. Det görs med nivåknapparna som varierade från 14 till 28 nivåer på de olika maskinerna. I det här momentet, skruvfunktion, hade flera maskiner svårt att hålla måttet.
- Framför allt hade Coltech stora problem. Man kunde vrida tre--fyra steg utan att det hände något. Sedan hände plötsligt allt. Risken är då stor att man drar skruven rakt igenom en gipsplatta, säger Stefan Frisk, provningsledare på Svensk Maskinprovning, som utförde testet.
Bortsett från vikten så var det svårt att hitta nackdelar hos testvinnaren från Makita.
- Den kändes väldigt gedigen. Det enda var att knappen som växlar mellan borr- och skruvfunktionen var liten. Det var väldigt pilligt att ändra, säger Stefan Frisk.
Testets två lågprismaskiner, från Bauhaus och Clas Ohlsson, 149 kronor respektive 299 kronor, fick se sig rejält slagna av de andra maskinerna. Båda hade låg batterikapacitet och svag motor. Däremot var Clas Ohlsons en av de absolut bästa när det gäller att snabbt kunna ladda batteriet.
Är de billiga helt värdelösa?
-- Nej, inte alls. Alla maskiner har tillräckligt bra värden för att borra och skruva med. Och de billiga duger gott till att sätta upp hatthyllan med. Men den som verkligen fixar och donar mycket bör nog skaffa någon av de dyrare maskinerna, avslutar Stefan Frisk.
skruvdragare
välj rätt
Testfakta
Sju av de vanligaste batteridrivna skruvdragarna/ borrmaskinerna har testats hos Svensk Maskinprovning i Umeå.
Fem olika saker har undersökts:
Hur länge räcker batteriet?
Hur lång tid tar det att ladda batteriet?
Hur stark är motorn?
Hur snabbt skruvar och borrar den?
Hur fungerar nivåinställningarna när man skruvar?
I varje moment fick maskinen ett betyg mellan 1 och 5. I slutbetyget har de olika testdelarna viktats.
Störst vikt har lagts vid batterikapaciten som svarar för 30 procent av slutpoängen. Styrkan och snabbheten har värderats till 20 procent vardera medan uppladdningstiden och inställningarna svarar för 15 procent var av slutbetyget.