"Vanligare än man kan tro"

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-09-22 00:00

Många störs av ett mer eller mindre hörbart surrande och brummande i sina bostäder.

-- Det här är vanligare än man kan tro. Det tragiska är att ljudnivån ofta är lägre än de riktvärden som fastställts av Socialstyrelsen, vilket innebär att det nära nog är omöjligt att göra något åt problemet. Att säga att ljudet är en olägenhet är därför svårt, säger Monica Jörneskog, som är miljöskyddsinspektör på Linköpings kommun.

Omkring en tredjedel av alla bullerärenden som behandlas på miljökontoret kan härröras till lågfrekventa ljud.

Vanligast är buller i äldre och dåligt isolerade flerfamiljshus. Oftast klagar boende på ljud från värme- och cirkulationspumpar i maskinrum. Men även buller från mekaniska cirkulationspumpar på hustak är vanligt.

-- Om man har otur kan ljudet från en fläkt spridas från taket ner i stommen, och ge lågfrekvent buller i hela huset. Det lågfrekventa ljudet har en lång våglängd, och det betyder att det kan vara tyst nära bullerkällan, och höga ljudtoppar längre bort.

I småhus är lågfrekvent buller inte så vanligt. Här klagas framför allt på verksamheter i närmiljön, typ småindustrier.

I rad- och kedjehus däremot kan det uppstå buller när ljudisoleringen är bristfällig. Problem här är framför allt stegljud, teve- och radio på hög volym, telefonsamtal etc. Men att grannar klagar på varandra är inte så vanligt.

Monica Jörneskog anser att problemet med lågfrekvent buller hos Franssons (se artikel här bredvid) är en tragisk historia. Grannen har vidtagit åtgärder, han har bland annat flyttat pumpen och byggt in ljudabsorberande material för att minska bullret från garaget.

-- Det har ställts krav på grannen, och mycket har gjorts för att dämpa ljudet. Men bullret går ner i den gemensamma betongplattan i mark, och därför är det vårt att få bort ljudet helt. Däremot har det blivit tystare utomhus, i trädgården, säger Jörneskog.

Miljökontoret rekommenderar grannen att stänga av cirkulations-pumpen nattetid.

Men det är en åtgärd som grannen kan strunta i om han vill.

Snart kommer miljökontoret att ta ett beslut i ärendet. Mycket talar för att pumpen inte kommer att bedömas som en olägenhet. Beslutet kan Fransson överklaga till länsstyrelsen. Men chansen att få bort grannens pump är dock liten.

-- Det finns en gråzon när det gäller lågfrekventa ljud. Vad Socialstyrelsen kan göra är att sänka gränsvärdet för tillåtet buller. Då kan vi agera på ett helt annat sätt, anser Monica Jörneskog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!