Varde skugga!

Att sälja markiser i Sverige borde vara lika lätt som att kränga kylskåp till pingviner. Eller?- Eh, jo, det ligger något i det, men det får du inte skriva! säger Ulf Andlinger på Markis & Persiennfabriken i Linköping.

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-05-07 00:00

Men jag skriver det ändå. För det är ingen hemlighet, alla vet hur erbarmligt korta somrar vi har i det här landet, hur kallt det kan vara. Inte behöver vi skydda oss från solen under de få soltimmar vi har. Kanske borde vi följa medelhavsfolkets exempel, och sätta upp lite tidningspapper i fönstren. Billigt, men kanske inte så snyggt. För faktum är, trots att soltimmarna är få, så blir det olidligt inomhus när vårsolen letar sig in.

Åtta markiser

I september flyttade de nygamla Linköpingsborna Åke och Lilly Persson in på sjätte våningen på Hagaberg. Redan då förstod de att det var markisläge till våren, och i dag är stunden kommen. Åtta markiser ska förvandla lägenheten från bastu till svalkande oas.

- Titta här i vardagsrummet, säger Lilly och pekar mot fönstren som alla vetter åt söder, det måste bli som en bakugn här inne på sommaren.

Utsikten är magnifik härifrån, eklandskapet böljar fram där nere. På det här avståndet ser det ut som stora gröna kuddar, ändå känns det inte helt lockande att hänga ut genom fönstren. Att montera markiser är inget jobb för den som får svindel av att stå på en stege.

Visserligen är Per Ericson och Peter Lindman från Markis & Persiennfabriken väl förankrade med vajrar och rep kring en pelare mitt i vardagsrummet, men ändå.

- Men det är faktiskt mer otäckt att stå på andra våningen än sjätte, säger Per Ericson. Att stå på en stege på den höjden är inte så roligt, det blir aldrig helt stabilt.

- Jag är inte rädd, säger Peter Lindman (samtidigt som han häver sig ut för att borra i väggen, ganska smidigt måste jag tillstå), men man måste ha respekt för höjden. Vi har en kollega på kontoret som är väldigt höjdrädd. Hon hade inte ens vågat gå ut på balkongen här.

Om de kan så använder montörerna en lift (verkar bra mycket läskigare), men eftersom underlaget inte är plant, så gick det inte att använda för den här monteringen.

Blåsigt på sjätte våningen

Trösterikt är ändå att de kan använda hissen ända in i lägenheten och behöver inte bära och lyfta ett endaste dugg.

När monteringen i vardagsrummet är klart och Åke får en fjärrkontroll att styra markiserna med ser både han och Lilly nöjda ut.

- Vi har tidigare bott i hus och det kan lätt kännas instängt i en lägenhet, speciellt om det blir för varmt, säger Lilly. Det går inte att öppna för mycket heller på balkongen, det kan blåsa rejält här uppe.

Perssons markiser är sandfärgare. Färgen har bestämts av bostadsrättsföreningen. Det är viktigt att det ser enhetligt ut. Ulf Andlinger håller med:

- Det är bra att arkitekter och föreningar styr upp vilken färg markiserna ska ha. Det hade inte sett bra ut med olika färger.

Hade det inte blivit mer personligt om man hade fått välja själv?

- Hua! Nej. Vill man vara individuell så får man bo i villa.

Ulf Andlinger har jobbat 20 år i branschen och visst har det hunnit hända mycket:

- Då hade alla grå-brunrandiga markisvävar med vev. Ibland ser jag fortfarande sådana markiser.

- I dag är valmöjligheterna oändliga. Det finns många olika modeller, färger och tillval att göra. En markis kan verkligen höja utseendet på huset.

Många val att göra

Därför är det inte lätt att säga vad en markis kostar. Det är som att svara på frågan hur långt ett snöre är. Men priset för en fönstermarkis börjar på 2 900 kronor hos Markis & Persiennfabriken.

Men först får man börja fundera över vad man ska ha markisen till.

En terrassmarkis kan förvandla uteplatsen till en skuggig skön plats, men varnar Per Ericson, täcker den hela uteplatsen så kanske det är svårt att förena familjens villor när "mannen vill dricka grogg i skuggan och frugan vill sola". Och sen färgen spelar inte bara en estetisk roll, vill man ha det mörkt eller ljust inomhus?

- Många tänker inte på att det är dyrare att kyla luft än att värma den.

Vill man ha motor eller inte? Det är klart, att veva själv ger lite motion, men att veva in en stor terrassmarkis kan bli bra tungt, speciellt om den ska in och ut flera gånger om dagen.

Sol - och vindsensor

De är stora de där rackarna, kan de inte ramla ner?

- Det kan hända, det blir som ett stort segel. Våra försäkringar täcker upp till sex sekundmeter. Men har man en sol- och vindsensor behöver man inte oroa sig. Då åker markisen in om det blåser för mycket. Vi hade ett fall förra året där en terrassmarkis gick sönder, kunden hävdade att det inte hade blåst så mycket. Då ringde jag SMHI för en lokal rapport från den aktuella dagen. Det visade sig att det lokalt hade blåst vindbyar på upp till 18 meter per sekund, och då gäller inte försäkringen.

Maria Soomro

maria.soomro@corren.se

013-280217

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!