Den senaste tiden har det varit sotbränder på flera platser i landet. Det har också varit andra bränder som startat i eldstäder och skorstenar.
- Flest bränder inträffar i januari. Efter en varm höst då man inte eldar speciellt effektivt bildas mycket sot och tjära i skorstenen. När villaägaren brassar på för fullt när det blir kallt ökar risken för sotbrand, säger Björn Björkman, expert på Brandskyddsföreningen.
Villaägare som har en stor eldstad och liten rökgång kan vid en överhettning också råka ut för skorstensbrand. Skadorna kan också bli värre än vid en vanlig soteld då hela byggnaden kan eldhärjas.
- Är det kallt ute finns risken att vi eldar hårdare än vad skorsten och eldstad klarar. Då kan strålningsvärmen antända väggarna eller taket ovanför eldstaden. Temperaturen i skorsten är vid normal eldning högst 350 grader man kan vid hård eldning överstiga 600 grader, säger Björn Björkman.
Allt fler väljer ved som bränsle och många människor kan för lite om att elda på rätt sätt. Han rekommenderar husägaren att elda med högst 2-3 kilo ved i timmen i lokaleldstaden. Men vedmängden hänger också ihop med hur stor eldstaden är.
- Den obligatoriska sotningen varje år minskar risken för skorstensbränder. I en braskamin är också risken mindre för soteld än i värmepannan.
Flera bränder har inträffat när askan från eldstaden lagts i en påse eller plasthink på träverandan. I askan kan finnas glödrester kvar i flera dygn. Askan ska därför läggas i en plåthink med tätt lock. Sedan ska den stå i några dagar innan den töms i till exempel komposten.