Växthus- låt drömmen bli verklighet

Trädgård och drömmar häng-er ihop. Kanske ska drömmen om ett växthus äntligen bli verklighet? Men vad ska man tänka på innan man slår till?

Ett åtta kvadratmeter stort växthus som ser ut som ett lusthus. Bild: CLASSICUM VÄXTHUS

Ett åtta kvadratmeter stort växthus som ser ut som ett lusthus. Bild: CLASSICUM VÄXTHUS

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-06-17 10:32

Ett växthus flyttar man inte på i första taget, och det är en av anledningarna till att man noga bör tänka igenom sitt köp.

I dag är utbudet stort, det finns växthus för alla plånböcker, tomter och behov. Oavsett vem man frågar så är alla växthusägare totalt eniga om två råd: tänk på ditt behov och tänk på storleken. Vad vill du använda växthuset till? Vill du odla tomater, meloner och gurkor eller rentav ännu exotiskare frukter? Eller vill du dra upp mängder av plantor att fylla din trädgård med? Eller både ha det att odla i och som ett skönt lusthus?

Växthuset bör vara minst tio kvadratmeter stort, gärna 13-14 kvadratmeter. Då kan du kombinera nytta och nöje och få mer valuta för pengarna. En rejäl luftvolym gör att temperatursvängningarna blir mindre kraftiga. Växter ogillar starka skillnader i temperatur, vilket lätt sker i små växthus. Med en sidohöjd på minst 180 centimeter, gärna två meter, kan du stå bekvämt samtidigt som den höga sidohöjden automatiskt medför en högre nockhöjd och därmed större luftvolym.

Nära huset

Kurt Rubensson på Willab Trädgård säljer växthus. Han har än så länge inte hört någon som har köpt ett för stort hus.

-- Tänk dig att ha halva ytan att odla på och den andra halvan som uterum, då kan du förlänga säsongen och verkligen njuta av våren och hösten. Och placera det så nära köksingången som möjligt. För långt bort från huset och man "glömmer" bort att sitta och njuta eller använda det som festlokal.

Växthusen har blivit vackrare, vissa är verkliga skönheter, vilket gör att de med fördel placeras närmare bostadshuset. Eller som Dan Karström på Classicum växthus uttrycker det:

-- Ett växthus i dag är ett bättre och billigare alternativ än ett uterum, det handlar om mindre än halva kostnaden.

På garagetaket

Båda poängterar vikten av att ha många takluckor. Just takluckor är en viktig skillnad mellan uterum och växthus. Värmen stiger uppåt, och luftning behövs. Automatiskt sådan. Inga växter trivs om det blir för mycket kondens. Omständligt? Nej, inte alls. Automatisk luftning sker utan hjälp av el. Kolvarna som öppnar takluckorna drivs med olja som utvidgar sig i värmen, ju varmare desto större utvidgning och större tak-öppning.

Men har du ditt växthus vid permanenthuset bör du ändå installera både el och vatten när växthuset byggs, då får du optimala möjligheter. Med hjälp av en varmluftsfläkt kan du då övervintra känsliga växter som pelargoner i det. Att dra ledningar i efterhand under sockeln är svårt.

Elisabeth Nilsson i Visby är en driven växthusodlare och vet att behovet av att odla växer i och med att man införskaffat ett växthus. Hon odlar kryddor, meloner, tomater och storgurkor som smakar himmelskt. Just sådana gurkor ser vi aldrig i butiken. Hennes växthus är egentligen för litet, där finns ingenstans att sitta, men platsen avgjorde storleken. Hon har nämligen sitt på det platta garagetaket! Taket, som är förstärkt, lutar lite och Elisabeth måste därför odla i markbäddar, vilket gör att det är jobbigt att byta jorden. Det är bättre att odla i hinkar eller krukor, råder hon. För den som är bortrest mycket finns också självbevattningssystem, även för hinkar.

Trä kräver underhåll

Platsen ska vara plan, men läget (syd-norr-läge säger vissa är bäst) spelar ingen roll när det gäller hobbyhus. Yrkesodlare brukar ta hänsyn till den vindriktning som är vanligast på platsen då vinden kyler. Placera huset vart du vill på tomten bara du följer de regler som gäller. Hobbyväxthuset som är både växthus och uterum bör ligga så nära huset som möjligt. Undvik att placera det direkt under ett träd då nerfallande grenar kan skada det. Men ställ det gärna så att det kommer i ett större träds skugga en stund mitt på dagen.

Men stommen då? Visst är växthusen gjorda av trä vackra, men de kräver trots allt en hel del underhåll, ytorna som ska behandlas är många och små. Pillgöra alltså. Aluminiumstommen är i princip underhållsfri och vill man ha lite färg så kan man få den lackerad i vilken färg som helst. Men då får man vara beredd på längre leveranstid, fem, sex veckor i stället för en till två.

Det finns sedan både glas och plast att välja mellan. Plasten isolerar lite mer mot kyla men kan få alger i kanalerna och är svårare att hålla ren. Plasten går å andra sidan inte sönder så lätt, vilket kan vara bra, inte minst om man har fotbollsspelande barn ...

Plasten gulnar

Glas är lite billigare och kan om man väljer fyra millimeter tjockt glas i stället för tre millimeter fås i större rutor, vilket medför färre smutskarvar att göra rent. Ska du använda ditt växthus som kombinerat uterum, ja då är det glas som gäller om man vill kunna se ut! Växthus med kanalplastrutor blir som att sitta i en duschkabin och hur roligt är det? Plasten gulnar också och behöver efter cirka tio år bytas ut.

Och priset? Ett växthus i glas med aluminiumstomme utan extra utrustning på tio kvadratmeter kostar cirka 10 000 kronor, ett på 13-14 kvadratmeter cirka 25 000 kr inklusive frakt men exklusive montering, grund, el och vatten.

En sockel av metall eller tryckimpregnerat trä är den vanligaste grunden. Stolparna ska slås ner 50-60 centimeter ner i marken. Man kan också gjuta plintar som ska nå ner till frostfritt djup. Vackrast är att mura en mur. Grunden är viktig, annars sätter sig huset och dörrarna blir svåra att öppna.

växthus

låt drömmen bli verklighet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!