Det här är ett altanbråk som hållit på i fyra år. Då byggde de förra ägarna till en villa i Vimanshäll i Linköping en 29 kvadratmeter stor uteplats i direkt anslutning till huset.
Det skulle de inte ha gjort, i alla fall inte med sådan höjd och med ett utrymme under altangolvet. Men tomten är kuperad och svår att bygga på och detta ansågs vara en bra lösning.
Corren skrev 2007Altanen hamnade snart i rättsmaskineriet och har gått runt där ett par varv. Corren skrev om fallet 2007 när kammarrätten skulle få avgöra: rivas eller inte.
Byggnämnden i kommunen hade då krävt bygglov i efterhand. Altanbyggarna överklagade till länsstyrelsen och hävdade att de fått tips från en representant för byggnämnden om hur altanen skulle uppföras utan att bli bygglovspliktig.
Problemet var utrymmet under som kunde användas till förråd, då blev det fråga om en tillbyggnad. Om det fylldes igen och kläddes med liggande panel skulle allt vara okej.
Överklagade till länsrättenDet var det tydligen inte. För då trädde plan- och bygglagen in i bilden och både byggnämnden och länsstyrelsen, som nu också skulle säga sitt, ansåg att altanen med sin höjd, inklädnad och dessutom en källaringång längst in under golvet var en tillbyggnad.
Ägarna överklagade till länsrätten som höll med dem, bygglov behövdes inte. Då överklagade byggnämnden till kammarrätten.
- Där kom vi in i bilden, säger Ulf Claesson, som tillsammans med sin fru Sabine köpt den aktuella villan med den omstridda altanen och på köpet fick en rättsprocess.
- Men det visste vi ju, säger Ulf, som när kammarrätten förra året bestämde att altanen skulle bort, fick rådet av en lagman att överklaga till regeringsrätten.
"Altanen ger visuellt intryck av att vara en tillbyggnad", skriver regeringsrätten. Den anser också att ett slutet utrymme skapats under altangolvet och att 21 kvadratmeter har byggts olovligt. Den ska bort.
Överklaga igen? Nej, Ulf Claesson tycker att det redan gått alldeles för mycket av samhällets pengar till den här historien. Nästa instans är Europadomstolen som tar upp fall där mänskliga rättigheter anses vara kränkta. Kanske att gå lite för långt...
Tror på en lösningUlf har istället sökt byggnämndskontoret för att diskutera hur en ny altan kan se ut.
- Nu mäter vi, säger Ulf och tar måttbandet och måttar ut den yta som ska bort. Vad kan man göra här? Trappa ner till en lägre altan? Balkong?
- Jag tror ju det går att diskutera fram en bra lösning, bara vi får riktlinjer från kommunen och grannar om vad som är acceptabelt.
Vad har det här kostat?
- Oj, ska vi räkna? Nej men det är ingen billig sak, kan domen leda till att bli en måttstock för andra kanske det ändå är en bra investering?
- Jag kan ändå inte låta bli att undra hur det kommer att se ut här när altanen rivs. Blir det bättre?