Navkapslarna trängs med skiftnycklar och insexnycklar och andra icke identifierbara verktyg. Över smörjgropen står en bil och inne på kontoret samlas pärmar med kvitton och foton på särskilt läckra bilar. På skrivbordet tronar en bakelsekartong, telefonen ringer och bilar ska hämtas. Vårsolen har lockat dit några äldre herrar som slänger käft och lapar sol vid verkstadsväggen.
Per Tolstoy jobbar mest med Volvobilar. För cirka 10 år sedan var även jag stammis här. Lockad av namnet Linköpings Bilservice som andas 1950-tal. Och mycket riktigt grundades firman 1953 av pappa Folke. Då låg firman vid Gumpekullavägen för att senare flytta till Repslagaregatan 2.
I samband med att byggnaderna revs blev Folke erbjuden en tomt på Råtorpsgatan av Linköpings kommun. Då fanns det planer på att anlägga ett sammanhängande industriområde. 1968 byggdes verkstaden och allt är sig likt sedan den tiden.
Byggnaden är sparsmakad i sitt uttryck och inriktad på sin funktion som verkstad. Byggd i betongsten med en gråvit putsad fasad. Fönstren är målade i en turkosblå kulör och de karaktäristiska vikportarna i plåt har en gång haft en starkare blå kulör. Per har kontrakt med kommunen ett halvår i taget, ett oroande förebud om rivning.
Det som tilltalade mig som kvinnlig ägare till en risig Volvo var att almanackan på kontoret hade trevliga veteranbilar varje månad. Lätt- klädda brudar gör sig inte besvär här.
I området finns flera rader med små skrangliga garage, alla byggda i trä. Flertalet är målade i flagnad gul kulör, andra är brunlaserade och ytterligare ett par är faluröda. Några har jordgolv. I ett av garagen finns årtalet 1953 inristat i cementgolvet. Enligt Per är garagen byggda av bilägare i området som inte hade något garage i anslutning till sin bostad.
I början av 1950-talet kom Sverige att mer och mer anpassa sig efter bilismens etablering i samhället. På den stora utställningen i Hälsingborg 1955, H55, presenterades exempel på hus med garage som kallades för Bo med bil. Bakom förslaget fanns AB Bostadsforskning samt arkitekterna Magnus Ahlgren, Torbjörn Olsson och Sven Silow.
Förutom bostadsbebyggelse med tillgång till garage så uppkom nya byggnader med anknytning till bilismen; motell, bensinstationer, parkeringshus och verkstäder. Bilen är en känslig pryl som kräver regelbunden omsorg och tillsyn. Verkstäderna blev fler och fler. I början låg de centralt i städerna, men i takt med att nya genomfartsleder byggdes blev det bra att ha verkstäder och bensinstationer där bilarna är.
Marie Hagsten