På gården Stallsberg i Varv i Motala kommun bor Malin, Fredrik, Anton och Tea Qvarnström. Malin och Fredrik kan inte tänka sig annat än att bo på landet, men när de studerade till teknikagronomer på Ultuna testade de faktiskt stadslivet.
Fredrik, som är från Skåne, fick jobb på Väderstadsverken och Malin från Jämtland blev anställd på länsstyrelsens lantbruksenhet.
De hyrde först ett hus på en gård, där de också kunde hjälpa till när det behövdes.
När det blev dags för egen gård hittade de Stallsberg alldeles i närhet. Toppen, för nära fanns också barnens lekkamrater och förskola.
Många köper gårdar för att få plats för sina hästar, men inte här. De hästar som syns beta på markerna, tillhör grannarna. På Stallsberg finns istället 58 lamm som köptes in i september och som nu busar runt i en hage utanför stallet. I februari-mars får de lämna gården men det är ett annat kapitel ...
Under sommarhalvåret ägnar Malin och Fredrik massor av tid åt Krav-certifierad majs och kronärtskockor. Att det blivit just dessa grönsaker beror på att de kan odlas manuellt.
- På så sätt kan vi vara konkurrenskraftiga, eftersom vi inte äger en massa maskiner, säger Fredrik. Odlingen är liten och blir bärkraftig om vi blir duktiga. Vi vill inte ha för stora odlingar, båda vill ju också jobba utanför gården.
Dessutom måste förstås Anton och Thea ha sin tid!
När pappa hämtat dem från dagis följder de med och ger lammen mat. När Anton och Thea somnat går pappa eller mamma dit igen och gör sådant som är lättare utan barn.
Förra sommaren började renoveringen av själva boningshuset. Först ut var kök och bad/tvättrum. Under tiden lagade familjen ibland mat i det tomma häststallet, där den gamla köksutrustningen hamnat.
Köket i boningshuset var trångt, men genom att ta bort en vägg mot ett rum fick man större plats. Diskbänken flyttades, blev en rejäl och lång rostfri variant med uppsikt över tillfartsvägar, beten och gungor. Ett hederligt, gammaldags skafferi fick också plats. Den största renoveringen syns ändå inte men all inkommande el samt vatten och avlopp är utbytt och golvet har brutits upp och fått värmeslingor.
Några rum har hunnit få nya tapeter, under plastgolv har trägolv tittat fram men än återstår en hel del renovering. Nästa projekt är övervåningen med de tre sovrummen.
Andra projekt kommer lätt emellan, som till exempel när många ton ris ska flisas, 12 500 plantor av gran, tall och lärk ska planteras, grönsaker ska i jorden, grödor skördas och packas och vallar putsas långt in på natten.
Att köpa en gård är att köpa en livsstil, tycker Malin och Fredrik. Det blir också det stora fritidsintresset. Det är livskvalitet att få jobba och sköta gården. Och att få ha det tyst och lugnt omkring sig.
Det finns förstås också nackdelar med att bo på landet. Det kräver i princip dubbla bilar, inköpen måste planeras, möjligheterna till uteliv begränsas och allt som går sönder eller måste fixas måste man ta tag i själv hur olägligt det än kommer.
Man måste också tycka om kalla golv, bära ved, skotta snö, mörker och att verkligen ha det knäpptyst ibland.