Villapriserna har klivit ett steg uppåt på prisstegen

Villapriserna har tagit ett litet skutt uppåt i de flesta östgötakommuner. Men marknaden har blivit försiktigare, det är färre folk på husvisningarna och det tar längre tid att avsluta bostadsaffären.

Villan på Åkersbergsgatan 2 i Linköping kostade 7 miljoner kronor. Bild: Tord Olsson

Villan på Åkersbergsgatan 2 i Linköping kostade 7 miljoner kronor. Bild: Tord Olsson

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-08-21 00:00

Medelpriset på hus har gått upp med cirka hundratusen kronor till drygt 2,4 miljoner kronor på ett år. I Linköpings kommun är medelpriset cirka 2,1 miljoner kronor.

- Vi har ett ganska stort utbud av småhus, och efterfrågan är bra. Jag är försiktigt positiv och tror att priserna kommer att ligga kvar på den här nivån i höst, säger mäklaren Per Lindgren på Länshem Fastighetsförmedling.

Den stora prisökningstakten på småhus har mer eller mindre försvunnit och det kan, enligt Per Lindgren, öppna för en tryggare och sundare marknad.

- Folk är kunniga och vet vad som gäller. Alla budgivningar är öppna och går att följa.

Upp och ner i Norrköping

Under det senaste året har villapriserna gått upp och ner i Norrköping. Jämfört med första kvartalet i år är prisnedgången nära 100 000 kronor. Men ser man ett år tillbaka har småhusen blivit cirka 70 000 kronor dyrare.

- Efter flera års prisökningar på småhus får man räkna med en viss rekyl. Men jag har inte märkt någon prisnedgång på villor, säger mäklaren Jan Elvin på Svensk Fastighetsförmedling.

Han anser inte att husen är mer trögsålda trots att det är färre besökare på vissa visningsobjekt.

En prisstagnation på de dyrare objekten märks i Mjölby kommun. Tillgången på hus är bra, och efterfrågan hyfsad.

- Det har blivit lite segare att sälja hus som kostar över 2 miljoner. Småhusen i Mjölby är nu lika dyra som i Mantorp, säger mäklaren Carsten Johansson på Svensk Fastighetsförmedling.

Prisutvecklingen på småhus i Boxholm har planat ut på en stabil nivå. Någon dramatisk förändring är heller inte i sikte.

- Det enda som kan få huspriserna att falla är om företag börjar varsla anställda i höst, säger mäklaren Markus Spetz på Fastighetsbyrån.

Höjning gynnar Ödeshög

I Ödeshög har villapriserna legat stilla det senaste året. Mäklaren Hans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå tror att priserna kommer att ligga på en fortsatt låg nivå under hösten.

- Räntehöjningar slår inte lika hårt här som i kommuner med dyrare hus. Egentligen gynnar stigande räntor orter som Ödeshög, där husen är billiga och folk har mindre bolån, säger Hans Nyberg.

Utbudet på hus i Ödeshög är för närvarande något större än efterfrågan, vilket påverkar prisbilden.

Efter en lugn sommar ökar utbudet och även efterfrågan på småhus i Åtvidaberg. Men antalet besökare på visningarna är något färre än tidigare.

- Den kan vara första tecknet på en stagnation på marknaden.

- Jag har en känsla av att priserna ändå ligger stabilt, säger mäklaren Glenn Jonsson på Svensk Fastighetsförmedling.

Splittrat i Kinda

Fastighetsmarknaden i Kinda är splittrad. Villapriserna går upp i Kisa, men i Rimforsa finns en nedåtgående pristrend sedan utförsäljningen av en bostadsrättsförening till egna hem genomfördes.

- Det har blivit trögare att sälja hus i Rimforsa. Marknaden är inte lika het som förr. Fastigheter i bra skick är dock fortfarande attraktiva, och där kan priserna gå upp, säger mäklaren Thomas Johansson på Fastighetsbyrån.

Samma prisläge

I Ydre råder rena lugnet på fastighetsmarknaden. Där är bara ett fåtal hus till salu, och efterfrågan är begränsad.

- Priserna på småhus har inte ändrats speciellt mycket. Det är i stort sett samma prisläge på husen år efter år, säger mäklaren Birgitta Karlsson på Kontor & Mäklartjänst.

Husen i Motala har blivit något dyrare under de senaste tolv månaderna. Mäklaren Leif Andersson på Svensk Fastighetsförmedling anser att prisutvecklingen är stabil.

- Hus i bra skick ger bra betalt. Däremot är det inte lika mycket folk på visningarna, och det tar längre tid att sälja objekten, säger Leif Andersson.

Rea på Motalahus

Han anser att det är rea på hus i Motala, med tanke på att medelpriset bara är drygt 1,1 miljoner kronor när riksgenomsnittet ligger på omkring 1,8 miljoner.

Försäljningen av flera dyra hus i Vadstena innerstad drar upp medelpriset i kommunen.

- Jag har en känsla av att priserna går upp även i bostadsområden utanför stadskärnan. Däremot är det inte lika mycket folk på visningarna, och det tar lite längre tid till avslut, säger mäklaren Thomas Hellblom på Fastighetsbyrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!