Villapriset sjönk på flera orter

De senaste tolv månadernas bostadsaffärer visar att bostadsrätter har blivit dyrare och villorna billigare.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2011-09-29 08:00

Priserna på 565 sålda bostadsrätter i Östergötland ökade på tolv månader med sex procent när Mäklarstatistik summerar läget i september.

Bättre betalt

I genomsnitt kostade en kvadratmeter 11 200 kronor och medelvärdet för en östgötsk lägenhetsaffär var 793 000 kronor.

- Vi har en bra efterfrågan på bostadsrätter i både Norrköping och Linköping där vi säljer riktigt bra av nyproduktion som i sin tur "smittar" av sig positivt på priserna för begagnat.

Det konstaterar mäklaren Per Lindgren på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling med uppgifter från sitt företag som underlag.

Mäklarstatistiken visar upp stora skillnader mellan länets 13 kommuner.

Bara i Linköpings och Norrköpings kommuner har hittills i år gjorts tillräckligt många affärer med bostadsrätter för att få ett acceptabelt statistiskt underlag.

Priset i Linköping och Norrköping har ökat med tio respektive fyra procent, vilket är en spegling av arbetsmarknad och befolkningstillväxt.

- En viktig förklaring är de många nyproducerade bostadsrätterna, som ju som bekant inte är gratis. Dessutom karaktäriseras Linköping historiskt sett av höga priser, förklarar mäklaren Thomas Johansson på Fastighetsbyrån i Linköping.

Billiga villor

Under den senaste tolvmånadersperioden redovisar Mäklarstatistik i september 385 sålda villor i länet med ett pristapp på sex procent. Medelpriset var drygt 1,7 miljoner kronor per såld villa.

- Av hela mitt hjärta tror jag inte på något prisstopp i Linköping, ännu. Men ju längre ut du kommer från Folke Filbyter på Stora torget desto priskänsligare blir affärerna, anser Thomas Johansson.

Vad mer har påverkat affärslusten?

- Det som slagit hårdast mot marknaden var regeringens krav på 15 procent av köpesumman som kontantinsats. Det har dämpat efterfrågan och skapat en eftertänksamhet hos köparna.

Fyra städer

På villasidan har det bara skett tillräckligt många försäljningar i Norrköping, Linköping, Motala och Åtvidaberg för att kunna göra en kvalitativ redovisning.

Priserna sjönk i alla fyra städerna. Mest med minus elva och tio procent i Norrköping respektive Motala.

- På villasidan har prisnivån stabiliserats i Linköping. Vi ser en klar tendens där prisökningstakten har avtagit. Men då talar vi om några få procent vilket påverkar priset marginellt i en affär för två eller tre miljoner kronor, säger Per Lindgren.

Förra året såldes lägenheter, villor och bostadsrätter i Sverige för rekordsumman 210 miljarder kronor.

Under våren 2010 ökade affärstakten ytterligare. Men nu i höst noteras försiktiga prisnedgångar i riksmåttstock, färre intresserade köpare men med fler bostäder till salu.

- Och det beror på något så basalt som att förra vintern bet sig fast. Vi blev inte av med snöandet och kylan. Alla väntade på våren som kom sent. Då plötsligt kom alla dessa bostäder ut på marknaden, förklarar Claudia Wörmann som är analysansvarig på Mäklarsamfundet.

Hur ser prisutvecklingen ut för hösten och vintern i riksmåttstock med tanke på det allvarliga ekonomiska världsläget?

- Läget är turbulent runt omkring oss och gör det svårare än tidigare att göra en bra bedömning. Vi har ingen kris i Sverige men läget internationellt skapar osäkerhet. Min uppfattning är att priserna inte kommer att rasa men att köparna avvaktar även om man kanske inte vet vad man väntar på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!