Vilt och läckert att äta i naturen

Ännu en bok om växter som går att äta. Den här är av norskt ursprung och försvarar sin plats. I dessa tider när till och med lyxkrogar satsar på vild mat är ämnet högaktuellt.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-05-24 00:00

Beate Slipher: Plocka vilda matväxter (Forum).

Förslagen är föredömligt ordnade efter årstider. De flesta växter som föreslås är gamla bekanta som stensöta, våtarv, kers och flera sorters svamp.

Att man kan äta blad av kummin, kärleksört eller groblad kommer som en överraskning - åtminstone för mig. Ätligheten hos den broccoliliknande sommargyllen och ängsbräsma har jag heller inte känt till.

Beate Slipher har tagit de flesta bilderna, som är utsökta. Recepten, ja de får det att vattnas i munnen.

Ta exempelvis en mogen brie med päron, valnötter, flytande honung och - violer. Eller Afrodites frestelse, en sorbet på rödvin med rosenblad. Kryddsmör med ängsbräsma låter läckert till grillfisken. Men för pesto på kers är sommaren tyvärr alltför långt framskriden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!