Den gamla träbron över stambanan i Mjölby har ersatts med en gång- och cykeltunnel. I denna tunnel finns det ljus till en trygg arbetsmarknad som saknas i Spångsholm. Och är den inte trygg (arbetsmarknaden alltså) är den i alla fall bred. Den räckes med både buss (från en utbyggd bussterminal) och tåg.
Det var 14 december som hela konkarongen invigdes efter en investering på 86 miljoner kronor. Mjölby järnvägsstation är efter denna dag ett modernt resecentrum.
--Det här är en stor dag för Mjölby, kanske den största på 129 år, sa kommunalrådet Jörgen Oskarsson när han invigningstalade.
Vad hände för 129 år sedan? Jo, då kom järnvägen till Mjölby. Lika länge har det inte dragits tråd i Spångsholm, men inte långt ifrån. 1897 etablerades den verksamhet på orten som definitivt tar slut 31 augusti nästa år.
108 arbetstillfällen har då gått förlorade. Sandvik lägger ner Gusab fastän företaget går med vinst. Förklaringen är att koncernens anläggningar i Sandviken och Barcelona klarar att producera också de volymer som görs i Spångsholm.
Nedläggningen i Spångsholm är en i raden av tråkiga företagsnyheter i Mjölby kommuns företagsvärld, inte minst från Skännige, där rubriken som dessa slagit emot läsaren: Broddway flyttar tillverkning till Polen, Svensk Foder lägger ner, K A Wiking varslar.
I Boxholm och Ödeshög har det varit mer stabilt i företagsvärlden.
För all del, det har varit upp och ner i Mjölby. Väderstads-Verken har ytterligare ett år expanderat kraftigt och i slutet på året tillkännagav BT Products att man vill nyanställa 80 personer i Mjölby nästa år.
Och Skänninge tappar inte bara jobb. Det får också 50 nya. När fängelset nästa år byggs om till sluten anstalt. Dessutom ska det bli ett häkte med 36 platser.
Som det anstår ett valår hände det mycket i politiken.
Jan-Olof Gustavsson (c), Boet, utsågs till nytt kommunalråd i Ödeshög utan minsta dramatik.
Den fanns i stället i rågat mått i Boxholm där Johan Birath (s) ansåg att han i kraft av väljarnas dom (Birath fick flest personvalsröster) borde få bli nytt kommunalråd, men de aktiva socialdemokraterna föredrog Biraths partikamrat Per-Arne Larsson.
"Diktaturens kreatur", drog en ursinnig Birath till med i ett debattinlägg om sina så kallade partivänner, men inbördeskriget inom partiet blev varken mer långvarigt eller blodigt än att både Birath och Larsson finns med i kommunstyrelsens topp vid ingången av en ny valperiod.
Var det liv i luckan i politiken i Boxholm så var det närmast lapp på luckan på idrottens arena i Ödeshög, Vättervallen, när ÖIK fyllde 90 år.
Det blev årets stora folkfest i våra bygder. Delar av VM-laget från 1994 kom till Vättervallen för att spela fotboll mot Ödeshögs IK och 5 493 åskådare räknades in. VM-laget vann med 5--1, men vad gjorde väl resultatet en i alla avseenden solig dag som denna.
Mannen bakom matchen var Klas Ingesson, som några veckor innan äntligen också fått lov att börja spela en mindre glamorös division V-fotboll för sin moderklubb efter hemflytten från proffspelandet ute i Europa.
En annan festlighet i Ödeshög var när den forna skjutbanan Stora Lund invigdes till en ny 18 håls golfbana en augustidag.
Men det var inte bara galej och mungiporna uppåt i Ödeshög. Det trättes om huruvida kommunalförvaltningen skulle flytta till Centrumhuset eller inte, och vart och vartannat vindkraftsbygge blev det bråk om.
Mjölby kommun uppvaktade 750-årsjubilerande Stockholms stad med en delegation från Bjälbo, utstyrda i tidstypisk klädsel, och med Birger Jarl i spetsen.
Ett annat, mer långvarigt Stockholmsbesök, svarade eleverna vid guldsmedsgymnasiet i Mjölby förr. Under ett par månaders tid turades de om att sitta på Historiska museet med filar och tänger och visa museibesökarna hur pilligt det kan vara att smida i ädla metaller.
Räddningstjänsten skojigaste utryckning skedde till 30-årsjubilerande Mjölby köpcentrum där valda delar av Mjölbys brandbekämpningsstyrka gav sig in showbusiness.
Gruppen Mjölby city släckers var född och sjöng "Kom och ta mig långt härifrån"så att det hördes ändå till förebilderna i Brandsta.
Vid sjön Sommen, på Torpön, invigdes ett Naturum och de stora östgötamuseernas planer på att öppna ett musiemagasin i Boxholm ändrades från att gälla gamla dörrfabriken till en tillbyggnad av Folkets hus.
Simhall eller inte gjordes till valfråga i Mjölby, fastän beslutet egentligen var taget, och ställdes (olyckligt tyckte en del) mot mer resurser till äldreomsorgen.
Simhallspartierna (s, v och kd) vann valet , men bara kommunalrådet Oskarsson fick så många personvalsröster som den ende sossen som gick mot simhallsplanerna, Thony Andersson.
Han stod på 30:e plats på valsedeln men var, avgjort mycket längre fram i debatten.
I Mantorp blev det debatt om planerad bostadsbebyggelse, från olika infallsvinklar, som lär fortsätta på nyåret.
Går det att bygga hyreslägenheter på Kvarnentomten utan att äventyra Bostadsbolagets ekonomi och går det att bygga villor på Parkvägen utan att utan att förstöra trafikmiljön för andra villaägare på andra gator?
Svaren kommer. Förhoppningsvis 2003.