Under många år har Linda Fjellborg från Boxholm kämpat med att få hjälp av samhället med sin dotters psykiska ohälsa. Kontakterna har varit många; skola, vård och psykiatrin. Men det har varit en kamp som oftast inte lett någonstans.
– Det tog sex år innan vi blev tagna på allvar. Vi har haft mycket med skolan att göra och innan vi blev lyssnade på var det jättetufft.
Idag går Lindas dotter i gymnasiet. Hennes problem med psykisk ohälsa började redan på lågstadiet, när hon gick i första klass.
– Det var först i sexan som vi blev tagna på allvar, när det kommer till skolan. Jag tycker att skolan borde ha reagerat tidigare.
Även i mötet med psykiatrin fick familjen inget gehör.
– Vi hade kontakt med bup under alla de här åren, men min dotter klassades inte som tillräckligt dålig för att vi skulle få den hjälp vi önskade.
Hennes frustration gjorde att hon åkte hem till Annsofi Ramevik, kommunfullmäktiges ordförande, och knackade på för drygt ett och ett halvt år sedan.
– Jag sa ”hej, jag vill engagera mig”. Annsofi frågade om jag var medveten om att frågan om psykisk ohälsa är en mycket bredare fråga än Boxholm.
– Men jag kände att jag måste börja någonstans, säger Linda.
Hon menar att hennes erfarenheter under den här tiden har väckt en nyfikenhet kring vad hon kan förändra.
– Det är min frustration kring skola, vård och andra frågor i samhället som har gjort att jag vill vara med att påverka politiskt.
Linda Fjellborg har en hög ambition för kommunens arbete med psykisk ohälsa som hon vill arbeta för på lokal nivå.
– Jag skulle vilja att Boxholm låg i framkant när det gäller arbetet med barns och ungdomars psykiska ohälsa. Det finns mycket att göra där.
Hur tänker du att det ska gå till?
– Det behövs ett bättre samarbete mellan skolans elevhälsa, barn- och ungdomspsykiatrin, vårdcentralen och socialtjänsten. Att de arbetar för och tillsammans med barnet och familjen. Kanske behövs det en samordnare som ser över helheten?
– Det behövs även utbildningar och kurser för personal vad gäller ångest, självskadebeteenden och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Till valet 2022 har Socialdemokraterna i Boxholm fyllt på med flera nya namn. På de tjugo första platserna på partiets lista hittar vi tio nya namn. Linda Fjellborg är ett av dem. Men trots att hon är ny inom kommunpolitiken i Boxholm har hon en personlig erfarenhet av den.
Lindas mamma Eva Karlsson var socialdemokratiskt kommunalråd i Boxholm 1992-2002.
– Varje första maj väckte min mamma oss barn och vi fick följa med och demonstrera, i alla fall så länge vi inte hade någon egen vilja. I början av hennes politiska karriär var det jättejobbigt att hon var en så offentlig person. Jag upplevde också att hon behövde vara korrekt hela tiden.
Enligt Linda Fjellborg upprepar sig historien med hennes egna barn.
– Många känner igen mig här i Boxholm, dels på grund av mamma, men även att jag har jobbat som frisör och märkts i olika sammanhang. Mina barn brukar skoja och fråga om jag måste prata med alla när vi går till affären.
När kundernas hår ramlar av i Linda Fjellborgs frisörstol samtalas det såklart om allt mellan himmel och jord. Det är en erfarenhet hon tar med sig in i politiken.
– Jag har mycket med mig från mina kunder. Det pratas och tycks mycket och jag har fått en bra inblick i vad folk tänker, genom mitt jobb som frisör.