Sommaren har just kommit till Malexander och på de små gatorna promenerar sommargäster och boende. Några av de gående går in i trädgården hos Malexanders pub och pensionat, Malexanders, senaste tillskott inom restaurangbranschen, för att få sig något att äta.
– Det har varit kunder sedan vi öppnade i mars men det märks att sommaren är här och turisterna börjar komma. Idag fick jag fixa lunch till gäster som såg att jag ändå var här även om vi inte öppet, berättar Jocke Eriksson med ett stort leende.
Vilken är den populäraste maträtten?
– Det är de hemmagjorda vårrullarna och hamburgertallriken är nog favoriterna för våra kunder.
Jocke är en av de tolv delägarna, som är uppdelade i sex par: Jocke och Lena Bolling Eriksson, Gerd Grundström och Erik Thermaenius, Anders Pettersson och Marie Engström, Magnus och Pia Westin, Kalle och Maria Wärnelius och Stina och Calle Bauer.
Ni är väldigt många delägare, har ni delat upp jobbet mellan er?
– Alla hjälper till med allt, men tanken är att vi ska göra ett arbetsschema till sommaren. Sedan har alla vanliga jobb, förutom Gerd och Erik som är pensionärer och så de får dra ett stort lass här, säger Lena.
Alla ägarna bor i Malexander, heltid eller deltid, och de saknade ett ställe på orten där de kan träffas året runt, även vintertid när mycket annat är stängt.
– Vi tyckte det var jättesynd att detta hus som varit en samlingspunkt i Malexander nu stod tomt, berättar Erik.
De sex paren spånade i vad som kunde göras och under ett bastubad togs beslutet "nu kör vi". Och sedan dess har det gått fort.
– När vi slog upp portarna till restaurangen i mars kom det mycket folk direkt, både från orten och utifrån, säger Lena.
Hur har ni öppet?
– Under vintern och våren har det mest varit på helgerna. Nu i sommar kommer vi ha öppet alla dagar i veckan.
Har ni fått alkoholtillstånd?
– Ja, det var en lättnad. Vi har flera tyska gäster och de har haft svårt att förstå varför de inte kan bli serverade en öl till maten.
Trots att Malexander pub och pensionat bara har annonserat om sin verksamhet på Facebook verkar ryktet om stället ha spridit sig snabbt, även till oväntade platser.
– Vi hade en fransman som cyklade från Köpenhamn som ringde och bokade rum på kort varsel. Även en man från USA hade hört om vårt ställe och kommer hit för att bo och för att släktforska senare i sommar, säger Erik.
Även rumsuthyrningen har gått bra och rummen, som har namn efter sjöar i området är populära.
– Vi fick bokningar redan innan vi öppnade upp verksamheten, så det var kul, säger Lena.
Delägarna har spenderat våren med att, tillsammans med entreprenörer, renovera byggnaden där verksamheten håller till. Nu återstår det bara lite pill kvar och att bygga en scen i trädgården.
Varför bygga en scen?
– Det kommer att bli livemusik från olika band varje helg i sommar, så det lockar förhoppningsvis fler besökare till Malexander, säger Lena.
Trots att befolkningsmängden med fast boende i Malexander inte är hög stiger antalet besökare på sommaren. Och det finns fler ställen på orten som erbjuder mat och evenemang.
Finns det kundunderlag för alla restauranger här eller blir konkurrensen tuff?
– På somrarna är det ofta fullt på ställena och då kan man gå vidare till nästa ställe för att se om det finns bord lediga där, så gästerna räcker till för oss alla. Och sedan är det ju fantastiskt att en sådan här lite ort kan ha flera restauranger, säger Erik.
Hur tänker ni inför framtiden?
– Just nu är vi ju nybörjare på detta så vi provar oss fram. Hur det blir i framtiden vet vi inte, vi tar en dag i taget så får vi se hur det går.