12 lokala delägare satsar på ny pub och pensionat

När några ortsbor i Malexander, utanför Boxholm, saknade en plats att umgås på året runt tog de saken i egna händer och öppnade Malexander pub och pensionat. 
Sedan portarna slog upp i mars har stället fyllts med besökare och de tolv delägarna har delat på ansvaret för ruljansen.

Pub, pensionat och sevärdheter — delägarna berättar om Malexander

Foto: Marlene Ericsson / Malte Alvin

Boxholm2025-06-22 16:00

Sommaren har just kommit till Malexander och på de små gatorna promenerar sommargäster och boende. Några av de gående går in i trädgården hos Malexanders pub och pensionat, Malexanders, senaste tillskott inom restaurangbranschen, för att få sig något att äta. 

– Det har varit kunder sedan vi öppnade i mars men det märks att sommaren är här och turisterna börjar komma. Idag fick jag fixa lunch till gäster som såg att jag ändå var här även om vi inte öppet, berättar Jocke Eriksson med ett stort leende.

Vilken är den populäraste maträtten?

– Det är de hemmagjorda vårrullarna och hamburgertallriken är nog favoriterna för våra kunder.

Precis som tio av de andra delägarna har Jocke Eriksson sitt vanliga jobb att gå till. Men denna dag får timmerbilen stå åt sidan och istället lagar han mat till besökarna.
Precis som tio av de andra delägarna har Jocke Eriksson sitt vanliga jobb att gå till. Men denna dag får timmerbilen stå åt sidan och istället lagar han mat till besökarna.
Denna dag är det Anders Pettersson, Jocke Eriksson, Lena Bolling Eriksson, Gerd Grundström och Erik Thermaenius som står för ruljansen. Alla delägare hjälper till med allt men tanken är att det ska göras ett arbetsschema inför sommaren.
Denna dag är det Anders Pettersson, Jocke Eriksson, Lena Bolling Eriksson, Gerd Grundström och Erik Thermaenius som står för ruljansen. Alla delägare hjälper till med allt men tanken är att det ska göras ett arbetsschema inför sommaren.

Jocke är en av de tolv delägarna, som är uppdelade i sex par: Jocke och Lena Bolling Eriksson, Gerd Grundström och Erik Thermaenius, Anders Pettersson och Marie Engström, Magnus och Pia Westin, Kalle och Maria Wärnelius och Stina och Calle Bauer.

Ni är väldigt många delägare, har ni delat upp jobbet mellan er?

– Alla hjälper till med allt, men tanken är att vi ska göra ett arbetsschema till sommaren. Sedan har alla vanliga jobb, förutom Gerd och Erik som är pensionärer och så de får dra ett stort lass här, säger Lena.

Alla ägarna bor i Malexander, heltid eller deltid, och de saknade ett ställe på orten där de kan träffas året runt, även vintertid när mycket annat är stängt.

– Vi tyckte det var jättesynd att detta hus som varit en samlingspunkt i Malexander nu stod tomt, berättar Erik.

Malexander pub och restaurang drivs av tolv personer, sex par, och Calle Bauer, Stina Bauer och Pia Westin är tre av dem. Pia är även den som lagar de populära vårrullarna till restaurangen.
Malexander pub och restaurang drivs av tolv personer, sex par, och Calle Bauer, Stina Bauer och Pia Westin är tre av dem. Pia är även den som lagar de populära vårrullarna till restaurangen.
På sommaren fylls Malexander med turister och sommargäster och gästerna till restaurangerna på orten räcker till alla säger Erik Thermenius, delägare på Malexander pub och pensionat.
På sommaren fylls Malexander med turister och sommargäster och gästerna till restaurangerna på orten räcker till alla säger Erik Thermenius, delägare på Malexander pub och pensionat.
När Malexander pub och pensionat slog upp portarna i mars fylldes lokalen med besökare som ville äta och fika. Sedan dess har stället varit välbesökt.
När Malexander pub och pensionat slog upp portarna i mars fylldes lokalen med besökare som ville äta och fika. Sedan dess har stället varit välbesökt.


De sex paren spånade i vad som kunde göras och under ett bastubad togs beslutet "nu kör vi". Och sedan dess har det gått fort.

– När vi slog upp portarna till restaurangen i mars kom det mycket folk direkt, både från orten och utifrån, säger Lena.

Hur har ni öppet?

– Under vintern och våren har det mest varit på helgerna. Nu i sommar kommer vi ha öppet alla dagar i veckan. 

Har ni fått alkoholtillstånd?

– Ja, det var en lättnad. Vi har flera tyska gäster och de har haft svårt att förstå varför de inte kan bli serverade en öl till maten.

Det är den lantliga stilen som är genomgående inne i byggnaden.
Det är den lantliga stilen som är genomgående inne i byggnaden.
Gerd Grundström är pensionär och tillsammans med sin partner Erik Thermenius ansvarar de bland annat för hotelldelen.
Gerd Grundström är pensionär och tillsammans med sin partner Erik Thermenius ansvarar de bland annat för hotelldelen.


Trots att Malexander pub och pensionat bara har annonserat om sin verksamhet på Facebook verkar ryktet om stället ha spridit sig snabbt, även till oväntade platser.

– Vi hade en fransman som cyklade från Köpenhamn som ringde och bokade rum på kort varsel. Även en man från USA hade hört om vårt ställe och kommer hit för att bo och för att släktforska senare i sommar, säger Erik.

De fem rummen på pensionatet har alla namn efter närbelägna sjöar.
De fem rummen på pensionatet har alla namn efter närbelägna sjöar.
Rummet ”Sommen” är det största av de rum som finns på pensionatet.
Rummet ”Sommen” är det största av de rum som finns på pensionatet.
Rummen på pensionatet har fått lite extra kärlek med handdukar formade som svanar. I andra rum finns handdukar som är formade till hjärtan.
Rummen på pensionatet har fått lite extra kärlek med handdukar formade som svanar. I andra rum finns handdukar som är formade till hjärtan.


Även rumsuthyrningen har gått bra och rummen, som har namn efter sjöar i området är populära.

– Vi fick bokningar redan innan vi öppnade upp verksamheten, så det var kul, säger Lena.

Delägarna har spenderat våren med att, tillsammans med entreprenörer, renovera byggnaden där verksamheten håller till. Nu återstår det bara lite pill kvar och att bygga en scen i trädgården.

Varför bygga en scen?

– Det kommer att bli livemusik från olika band varje helg i sommar, så det lockar förhoppningsvis fler besökare till Malexander, säger Lena.

Lena Bolling Eriksson har själv bakat de chokladbollar som säljs denna dag.
Lena Bolling Eriksson har själv bakat de chokladbollar som säljs denna dag.
Balkongen till ett av rummen är nyrenoverad och Gerd Grunden berättar att när träden inte har så mycket löv kan man se sjön Sommen därifrån.
Balkongen till ett av rummen är nyrenoverad och Gerd Grunden berättar att när träden inte har så mycket löv kan man se sjön Sommen därifrån.


Trots att befolkningsmängden med fast boende i Malexander inte är hög stiger antalet besökare på sommaren. Och det finns fler ställen på orten som erbjuder mat och evenemang.

Finns det kundunderlag för alla restauranger här eller blir konkurrensen tuff?

– På somrarna är det ofta fullt på ställena och då kan man gå vidare till nästa ställe för att se om det finns bord lediga där, så gästerna räcker till för oss alla. Och sedan är det ju fantastiskt att en sådan här lite ort kan ha flera restauranger, säger Erik.

Hur tänker ni inför framtiden?

– Just nu är vi ju nybörjare på detta så vi provar oss fram. Hur det blir i framtiden vet vi inte, vi tar en dag i taget så får vi se hur det går.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!