”1800-talstorpet revs i onödan”

Den nya kraftledningen kom så nära torpet att Boine Irebo fick riva det. Helt i onödan, menar han, sedan det visat sig att Svenska kraftnäts karta var felritad.

Besviken. Boine Irebo i Skvalbäcken utanför Boxholm, rev sitt torp i onödan för en 400 kV-kraftledning.

Besviken. Boine Irebo i Skvalbäcken utanför Boxholm, rev sitt torp i onödan för en 400 kV-kraftledning.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2015-01-12 05:30

Boine Irebo tog 1997 över släktgården Skvalbäcken mellan Sommen och Trehörna. Till gården, vackert belägen på en höjd intill Mossebosjön, hör ett 1800-talstorp. Mellan gården och torpet har det gått en 220 kV-ledning. Hösten 2008 fick Boine veta av Svenska kraftnät att den ska ersättas med en 400 kV-ledning, den så kallade Sydvästlänken. Enligt kartan skulle kraftledningsgatan breddas och förskjutas bort ifrån boningshuset, ”av hänsyn till boendemiljön”.

– Jag protesterade mot att lednigen kom för nära torpet, men fick svaret att det inte kunde ändras på grund av bredden på kraftledningsgatan, säger Boine Irebo.

2010 hörde Svenska kraftnät av sig och erbjöd sig att lösa in torpet som Boine i perioder hyrt ut till sommargäster och som jaktstuga. Resultatet blev att Boine tog kontakt med Boxholms kommun för att hitta en plats att flytta det timrade huset till. Personal från byggnadskontoret kom ut och de hittade gemensamt en plats strax intill boningshuset.

Efter att ha fått positivt förhandsbesked från byggnadsnämnden skrev han avtal med Svenska kraftnät om inlösen av marken där torpet stått i hundratals år. Med hjälp av vänner och bekanta revs huset stock för stock.

Här kunde historien ha slutat förhållandevis lyckligt, även om Boine och hans hustru inte tycker att det är så behagligt att bo granne med en 400 000 volts kraftledning, som dessutom förfular miljön med sina höga stolpar.

Men. När markeringsstolpar 2012 började sättas ut upptäckte Boine att något inte stämde.

– De markerade på fel ställe. Jag skrev ett brev och frågade vad som pågår. De beklagade att kartan varit felritad, säger Boine som blev rejält uppretad av Svenska kraftnäts agerande.

Det nu rivna torpet berördes inte längre av ledningen, menar Boine som mätt upp avståndet till precis det tillåtna gränsvärdet 80 meter. Boine tror att sträckningen ändrats för torpets skull, precis som skett för flera av hans grannfastigheter.

Torpets stockar ligger fortfarande i travar eftersom Boxholms kommun ändrat sig om den nya platsen. Det positiva förhandsbeskedet ändrades till ett avslaget bygglov. Kommunen hänvisar till strandskyddsregler. Boine får montera upp torpet, men inte på den platsen. Det som började med en protest mot dragningen av en kraftledning har utvecklats till en kamp mot till synes omedgörliga statliga bolag och kommunala myndigheter.

– Varför tog de inte tag i det redan 2008 när jag påtalade felet? undrar Boine som vill att lantmäteriet ska göra en opartisk utredning av vad som ska gälla.

I februari ska strömmen kopplas på och fortfarande ligger avtalet opåskrivet om vad Boine ska ha i ersättning för ledningen på hans mark.

– De tycker antagligen att jag är besvärlig, men bollen ligger hos dem, menar han.

Enligt Svenska kraftnäts pressekreterare Olof Klingvall var inte kartan felritad, men man hade råkat skifta markeringarna för den befintliga ledningen och den planerade.

– Vi har försökt göra klart för fastighetsägaren att det inte hade någon betydelse. Byggnaden kom i vilket fall för nära med avseende på det rekommenderade gränsvärdet för ledningens magnetfält. Svenska kraftnät erbjöd sig att lösa in fastigheten, säger Olof Klingvall.

Inte heller Boxholms kommun bedger att fel begåtts. Att Boine fick positivt förhandsbesked innebär inte att man kan frångå strandskyddsreglerna. Det är olika lagtexter, menar plan- och byggchefen Håkan Jonsson.

– Det är lite tråkigt att fastighetsägaren drabbas, men några formella fel har inte gjorts, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om