I Boxholm blev det dålig stämning på en arbetsplats efter att en man ville ge uttryck för sin kärlek till en kvinnlig arbetskamrat. Hon vill inte veta av honom, men han accepterar inte kvinnans avvisande. Hon tröttnade i fredags och anmälde sin kollega för ofredande.
I lördags var det en kvinna i 30-årsåldern i Skänninge som anmälde sin jämnåriga expojkvän, som mot hennes vilja fortsatt att kontakta henne efter att relationen avslutats. I det fallet hade han börjat bli hotfull och utåtagerande.
Har det blivit vanligare med anmälningar för ofredande?
– Kärleken är inte lätt, säger polisens presstalesperson Björn Öberg med en suck. Det har nog varit på samma sätt i alla tider, men i dag är det fler som anmäler det.
– Och vårt råd är: gör en anmälan! Även om man kan tycka att det är harmlöst, låt polisen bedöma. Om någon inte tar ett nej är det tråkigt, säger han. Men känner man att man vill slippa bli kontaktad och exempelvis anhöriga har hört om problemen har vi mer underlag att fatta beslut. Det kan handla om exempelvis kontaktförbud.
– Med sociala medier och alla register är det mycket lättare i dag att kontakta en person på olika sätt, fortsätter Björn Öberg. Det kan vara dicpics, sms-meddelanden, snapchat eller annat.
Björn Öberg säger att det redan är många som anmäler ovälkomna kontaktförsök. Men en anmälan även kan göra att den efterhängsna personen faktiskt begriper att uppvaktningen är oönskad och inte kommer att leda någon vart.