Det gäller bland annat att utfodringen ska ha en tillräcklignäringstillförsel och att djuren ska hållas hyggligt rena samt att deströade liggplatserna hålls torra.
Inger Alf Johansson inspektör på miljökontoret, avböjer att uttala sig om det enskilda ärendet.
-- Det är känsliga frågor och väldigt tragiskt för de inblandade.
Enligt beslutsunderlaget från miljökontoret har djuren periodvismått bättre men är nu i ett skick som inte kan accepteras urdjurskyddssynpunkt. Vid den senaste inspektionen på gården har blandannat strö saknats helt för djuren vid foderborden.
Djuren var också mycket gödselbemängda på lår, buk och ben.
Två av tjurarna hade en kraftigt förvuxen bakklöv, varav den ena medtydlig smärta i klöven. Även några av korna hade ont i bakklövarna.
En liten kalv som uppgavs vara 2--3 veckor var mycket hängig ochhade diarré, trots det verkade bonden inte ha för avsikt att kontaktaveterinär eller sätta in någon behandling. Kalven var uttorkad ochskulle troligen dött om behandling inte satts in enligt den veterinärsom var med vid inspektionen.
Flera av ungdjuren hade typiska utseenden som tyder på långvarig underutfodring.
Lantbrukaren har rekommenderats av miljökontoret och Arlasfoderrådgivare i samband med foderanalyser och framtagande av foderstatatt även utfodra med ensilage, men det har inte gjorts.
I kontakter mellan Arla och miljökontoret har det framkommit attbonden kommer att bli avstängd från att leverera mjölk. Peter Bergmanpå Arla vill dock inte kommentera det enskilda fallet.
-- Det är en sak emellan lantbrukaren och oss. Generellt är det såatt det finns ett kvalitetsprogram som måste följas. Och det är ytterstovanligt att någon blir avstängd, säger han.
Peter Bergman fortsätter:
-- Rättas felet till som utlöst avstängningen får man leverera igen.
När det gäller beslut om djurförbud eller omhändertagande av djur ärdet länsveterinären och en jurist på länsstyrelsen som fattar beslut omdet. Barbro Röken är länsveterinär.
-- När vi får in en begäran från någon kommun så går vi igenommaterialet. Vi är också skyldiga att kontakta djurägaren för att fådennes synpunkter. Teoretiskt skulle vi kunna sitta vid skrivbordet ochbestämma, men så går det inte till, säger hon.
-- I de fall där djuren finns kvar på platsen gör vi besök där.
Hur länge det tar innan man beslutar i ett ärende varierar beroendepå hur akut ärendet är. I de fall där det är akut kan det ta ett parveckor. Djurskyddslagen är sträng och följer man inte den ska man gedjurförbud.
När Corren ringer upp lantbrukaren har han ingen kommentar.
-- Jag har sagt till nämnden att jag ska sluta med mjölkproducerande djur och inte ha några djur alls på gården det gäller.