-- Det är en efterhandskonstruktion, så enkelt är det, hävdar Johan Birath, att årsmötet skulle ha fattat ett sådant beslut.
-- Det kan ha förekommit som inlägg i diskussionen på årsmötet, att personvalskryssen inte skulle vara avgörande, men något beslut om det togs inte, hävdar han.
Han backar inte från sin uppfattning när vi uppger att det finns ett protokoll som visar att så ändå är fallet.
Han har inte läst protokollet, men han menar att det inte alltid är så att vad som står i ett protokoll är överensstämmande med den faktiska verkligheten.
I torsdagens Corren nämnde Johan Birath att han och en del andra valarbetare förklarat för medborgarna under valrörelsen att personvalskryssen avgör vem som blir nytt kommunalråd/ny kommunstyrelseordförande i Boxholm (underförstått då att sossarna skulle ta hem segern).
I samma tidning sa nuvarande kommunalrådet Eva Karlsson (s) att partiet på årsmötet i våras beslutade att personvalskryssen inte skulle vara avgörande.
En av dem måste då rimligtvis vara snett ute.
Socialdemokraternas lokala ordförande Ann-Marie Flink uttalade sig i Corren 18 mars, två dagar efter årsmötet. Det hon sa då ger Eva Karlsson rätt.
"Årsmötet beslutade att kryssens antal inte ska vara avgörande för vem som föreslås som kommunalråd. Det blir medlemmarna i partiet som avgör frågan på ett medlemsmöte. Men självklart måste vi då ta hänsyn till hur väljarna har kryssat och väga in det i bedömningen", sa Flink.
Ann-Marie Flink är bortrest och har inte gått att nå för en kommentar.
Lars-Göran Ragnarsson, ordförande för den valberedning som snickrade ihop den valsedel som årsmötet fastställde, hävdar att Flinks uttalande i Corren var korrekt.
-- Det var jag som tog upp frågan, och det var valberedningens gemensamma förslag att vi skulle fatta ett beslut på årsmötet om hur vi skulle se på personvals-kryssen, för att slippa diskussion sedan. Årsmötet var välbesökt och Johan Birath var själv med. Någon yttrade sig säkert, men vad jag kan minnas blev det ingen egentlig diskussion om förslaget. Inga reservationer förekom, säger Ragnarsson.
Birger Ekström skrev protokollet från årsmötet. Han läser hemifrån upp det för Corren. Det är visserligen inte det justerade originalet, för det finns inlåst på sossarnas expedition, men Ekström går i god för att det är likalydande.
I protokollet står det att mötet beslutade enligt valberedningens förslag om att kryssen inte ska vara avgörande.
-- Om Birath hävdar att det som står i protokollet i detta avseende är en efterhandskonstruktion tycker jag det är en kränkande anklagelse mot mig som sekreterare.
Lars-Göran Ragnarsson och Birger Ekström har således en helt annan verklighetsuppfattning om händelseförloppet på årsmötet än vad Birath har.
Det har de också om eftervalsmötet i måndags. De förstår inte hur Birath kan beskriva det som att han blev utskälld.
-- Det var först i slutet på mötet som vi över huvud taget kom in på det här med personvalsresultaten och det blev en del frågor om det. Johan Birath utsattes inte för någon kritik över huvud taget, vad jag kunde höra. En mötesdeltagare sa i ett försök till analys att Biraths höga siffror kan ha berott på han synts så mycket i teve, men det kallar jag inte för kritik, säger Birger Ekström.
Johan Birath hävdar överraskande i ett samtal med Corren att partikamraterna faktiskt sätter sig över valreglerna när de inte respekterar honom som nytt kommunalråd/kommunstyrel-sens ordförande.
Han menar att det bara är att läsa innantill på Valmyndighetens hemsida.
En åsikt som han också framförde på Corren debatt i går.
Säger verkligen personvalsbestämmelserna, som Birath gör gällande, någonting om vem som ska bli kommunstyrelsens ordförande?
-- Nej, nej. Absolut inte. Det står ingenting i vallagen om det. Personvalet gäller bara vilka som ska sitta i kommunfullmäktige. Det är den församling som väljarna väljer. Vilka som ska sitta i kommunstyrelsen är en sak för de olika partierna och kommunfullmäktige att utse, säger Birgitta Pipping, valsamordnare på länsstyrelsen.
Om Johan Birath överbevisas om att han har fått en och annan sak om bakfoten, kan ändå ingen ta ifrån honom att han med sina 427 personkryss i ryggen har ett anmärkningsvärt stort stöd bland de socialdemokratiska väljarna.
Och åtminstone lite rätt har han i sin bedömning att han fungerat som socialdemokratisk röstmagnet.
I alla fall lockade han Siv Montelius att rösta s i stället för borgerligt i detta kommunval.
-- Det gjorde jag enbart på grund av Johan Birath. Han är den som kan sälja Boxholms kommun utanför kommungränsen. Han är en lyhörd ledare med talets gåva som inte ser snävt partipolitiskt på saker och ting, säger Siv Montelius.
Vad är det som säger att Per-Arne Larsson inte har samma positiva egenskaper?
-- Det kanske han har, men jag tycker att vi måste våga prova någon med nya, fräscha idéer. På något sätt uppfattar jag Per-Arne Larsson som en mer traditionell kommunpolitiker, säger denna röst ur valmanskåren, Siv Montelius, som i går ringde Corren för att framföra sin åsikt.