Båda sidor sänker skatten i Boxholm

De ideologiska skillnaderna är stora i Boxholm, trots att båda sidor vill sänka skatten. Högre lön ger nöjda medarbetare som gör ett bättre jobb, tycker S. Ledarskap är viktigare, tycker alliansen.

Levi Eckeskog (KD), Stig Johansson (M) och Per-Åke Agnevik (C) tycker att det är dags att bryta trenden med hög skatt i Boxholm.  FOTO: Karl-Johan Norén

Levi Eckeskog (KD), Stig Johansson (M) och Per-Åke Agnevik (C) tycker att det är dags att bryta trenden med hög skatt i Boxholm. FOTO: Karl-Johan Norén

Foto:

BOXHOLM2010-09-17 11:35

Socialdemokraterna vill sänka skatten med 35 öre.

Alliansen vill gå längre med en total skattesänkning på 84 öre uppdelat på 40 öre 2011 och 44 öre 2012.

Emot privatiseringar

Förutom skattesänkningen är det tydligt att i Boxholm håller Socialdemokraterna på de klassiska värderingarna.

- Vi är emot privatiseringar. I ett aktiebolag är verksamheten medlet och pengarna målet. I en kommun är det tvärtom - pengarna är medlet och verksamheten målet, säger Per-Arne Larsson (S).

Per-Åke Agnevik (C) hävdar att genom upphandling av exempelvis delar av äldreomsorgen kan kommunens kostnader sänkas.

Vill bryta trenden

Socialdemokraterna har regerat i Boxholms kommun sedan kommunen bildades, suckar han. Per-Åke Agnevik menar att Boxholmsborna får betala priset för det långa socialdemokratiska styret med den högsta kommunalskatten i länet.

- Här råder en mentalitet att det alltid varit bra och att ingenting ska ändras. Det är viktigt att vi bryter trenden med ständiga skattehöjningar. Skatten kan sänkas med 84 öre om man ökar sitt samarbete med andra kommuner och förändrar den politiska organisationen, säger han.

Förändring nödvändig

Färre nämnder i Boxholm till förmån för kommunstyrelsen som får ta hand om fler frågor är ett förslag.

Per-Åke Agnevik är övertygad om att en förändring i Boxholm är nödvändig, som i Finspång och Åtvidaberg.

- Boxholm har samma saneringsperiod framför sig. I dag sköter inte Boxholm sina finanser väl. Jag är säker på att en skattesänkning kan genomföras utan att kvalitet i vård, skola och omsorg försämras.

Ledarskapet är nyckeln till bra kvalitet i verksamheten, menar Agnevik.

- Boxholms kommun behöver inte vara löneledande. Kopplingen mellan hög lön och bra arbete är mycket liten. Bra ledarskap är viktigare, säger han.

Pengar är inte allt

Resurstilldelning och resultat behöver inte heller ha någon koppling, säger han och ger skolan som exempel.

- I Boxholm har skolan gott om pengar och ändå är resultaten ojämna. Vi behöver engagerade lärare som ställer krav på eleverna, slår Per-Åke Agnevik fast.

Per-Arne Larsson ser annorlunda på det mesta.

- Nöjda människor gör ett bättre arbete. Dessutom gör våra anställda ett bra jobb så att våra kostnader ligger helt i nivå med andra jämförbara kommuner, och då ska de ha lön därefter, säger han.

Skattesänkningen på 35 öre hotar inte kommunens verksamhet men att sänka mer än så ser han inte som rimligt.

Se till helheten

- Kommunens största kostnader är löner för personal inom skola och omsorg. Vi kan inte sänka mer utan att det skulle drabba dem. Vi anser att hela samhället ska dela på kostnaderna, säger han.

Per-Arne Larsson tycker att politikens uppgift är att se till helheten och hela befolkningens väl och ve.

- Det har vi lyckats med i Boxholm. Visst kan vi sänka skatten ännu mer och ta bort till exempel våra fritidssatsningar på unga och äldre men det vill vi inte. Skatten ska ses i relation till vad man får och man får väldigt mycket i Boxholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om