Bensåren läks fortare

Patienten Calle Sunrydh är övermåttan tacksam och glad.Boxholms vårdcentrals särskilda sårmottagning har kortat sårläkningstiderna.

Tacksam patient. Calle Sunrydh tycker att det är läkande bara att komma till sårmottagningen.
Anna Carlsson (t v) och Solveig Lorin lägger om bensåret.

Tacksam patient. Calle Sunrydh tycker att det är läkande bara att komma till sårmottagningen. Anna Carlsson (t v) och Solveig Lorin lägger om bensåret.

Foto: Pia Molin

BOXHOLM2015-03-12 06:07

– Jag känner extra för denna patientgrupp som är lågprioriterad i hälso- och sjukvården men som får utstå stort lidande, säger distriktssköterskan Anna Carlsson.

Hon talar om patienter med svårläkta bensår.

Om man har ett sår på foten eller underbenet som inte läker inom sex veckor kallas det inom sjukvården för svårläkt bensår. Den vanligaste orsaken är dålig blodcirkulation.

Med inspiration från Vadstena och Skänninge så inrättades för ett drygt år sedan en särskild sårmottagning hos distriktssköterskorna i Boxholm. Patienterna möter sedan dess bara två personer, Anna Carlsson och undersköterskan Solveig Lorin som dessutom är utbildad fotvårdsterapeut.

Den kontinuitet och mer personliga uppföljning som dessa två därmed kunnat stå för har medfört att sårläkningstiden i snitt på ett år minskat från 40 till 15 veckor.

– Tidigare kunde en patient möta åtta–nio personer under tiden som de gick för behandling här och ingen i personalen hade något direkt huvudansvar för dessa patienter, berättar initiativtagaren Anna Carlsson.

Vid en såromläggning rengörs såret, men lika viktigt är att fånga upp faktorer i patientens vardag som kan störa sårläkningen.

– Det allra viktigast under en behandlingstid är att hitta orsaken till sårets uppkomst, säger Anna Carlsson.

Hon framhåller att det inte har varit någon dålig vård tidigare. Att sårläkningstiden kunnat kortas så anmärkningsvärt mycket tar hon med en jättestor nypa salt, eftersom jämförelsen bara är mellan två år, men den entydigt positiva tendensen är det viktiga.

Calle Sunrydh är 93 år och har haft besvär med sitt högerben i sju år. Det kulminerade i höstas när han efter en tumöroperation i benet ådrog sig ett bensår så fult att han aldrig trodde att det skulle bli bra igen. Det värsta var värken. Han kunde inte sova på nätterna.

Han fick vård, men det gick åt rätt håll först sedan han i slutet på advent sökte sig till vårdcentralens sårmottagning. Nu är han inne i slutfasen av sårläkningen, benet blir helt läkt.

–Oh, så snälla de varit mot mig här. Jag har ingen värk längre. Nu ser jag fram emot en underbar sommar, säger Calle Sunrydh och riktigt ropar ut sin glädje.

Solveig Lorin påpekar att det kan vara nog så besvärligt rent socialt att ha bensår.

– Det kanske läcker och luktar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om