Beslut om Boxholms budget för nästa år får vänta

Boxholm2005-11-30 00:00

Beslut om Boxholms budget för nästa år får vänta. Lärarförbundet har begärt central förhandling.

-- Vi kan inte acceptera kommunens budget 2006. Dessutom fick vi material om budgeten, som vi skulle uttala oss om, en kort stund före MBL-förhandlingarna. Så får det inte gå till, säger Maj-Britt Larsson, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Boxholm.

Hon påpekar att det finns strikta regler för när fackliga organisationer ska få dokument som man måste gå igenom och ta ställning till. Det är minst två veckor i förväg och det vet även arbetsgivaren.

Lärarnas riksförbund (LK), med Anders Risberg som representant, stödjer också Lärarförbundets begäran.

-- Vi i Lärarnas riksförbund tar ställning när barn- och utbildningsnämnden fattar beslut om sin budget. Vi har slutat komma till MBL-förhandlingar om hela budgeten eftersom arbetsgivaren inte bryr sig om vårt ställningstagande. Vi tycker också att budgeten är oacceptabel, säger Anders Risberg.

De svaga får lida

Båda lärarfacken motsätter sig kommunens planerade neddragningar inom för- och grundskola i nästa års budget.

-- Besparingar kommer att drabba alla elever, men mest dem med särskilda behov och de som redan är svaga. Boxholm har inte satsat på skolan på länge. Och i stället för att göra det drar man ner ytterligare, säger Maj-Britt Larsson.

Enligt budgetförslaget ska 3,5 lärartjänster dras in på Stenbockskolan och 0,5 tjänst dras in på Åsbo skola; tjänsterna i särskolegrupperna ska minska med 1,5; en rektorstjänst ska avvecklas; talpedagogtjänsten ska inte tillsättas.

Når inte skolans mål

Besparingar inom förskolan innebär att Gullvivans förskola ska avvecklas från och med halvårsskiftet 2006, därefter blir fem tjänster övertaliga.

Enligt Maj-Britt Larsson är även kuratorstjänsten obemannad, men det finns ingen vikarie i stället.

Anders Risberg anser att de planerade besparingarna direkt kommer att försämra skolverksamhetens kvalitet och att många fler elever inte kommer att kunna uppnå grundskolans mål.

-- Det är klart att besparingarna går ut över eleverna. Skolan får ständigt för lite pengar och Boxholm ligger i botten när det gäller skolsatsning. I år minskar antalet klasser något, men när budgeten redan ligger i bottenläge och kommunen ytterligare vill spara är det helt fel, säger Anders Risberg.

Både han och Maj-Britt Larsson vill att kostnader för gymnasieutbildning ska ligga under kommunstyrelsen.

-- Det är dessa kostnader som ökar oerhört mycket och som vi inte rår över. Det är inte rättvist att ta resurser från skolan för att bekosta gymnasieutbildning, säger Anders Risberg.

Central förhandling

Göran Lundström, Boxholms kommunchef, är inte nöjd med hur förhandlingarna kring kommunens budget har utvecklats.

-- Lärarfacken har kunnat reagera tidigare och kommit med sina invändningar. Barn- och utbildningsnämnden har redan antagit sin budget. Och jag vet inte riktigt vad de vill i stället. Vi har central förhandling med fackliga representanter i början av december, säger Göran Lundström.

Hade inte underlag

Maj-Britt Larsson förstår dock inte denna kritik.

-- Varken vi eller LR har godkänt barn- och utbildningsnämndens planerade besparingar. Vi har lämnat det även skriftligt. Och vi kunde inte säga något om kommunens budget tidigare när vi inte hade underlag för det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om