Förvaltningschefen Agneta Bergquist, som tillträtt under året, har gjort åtminstone en obehaglig upptäckt. Det finns 700 000 kronor på intäktsidan i årets budget, under rubriken "Gemensam service/ledning", som bara finns i budgeten men inte i verkligheten.
Och ingen har kunnat förklara för henne vad pengarna i budgeten står för ...
På kostnadssidan är det framför allt nya avtal för gymnasieutbildningen i Mjölby, för skolskjutsarna och för skolbarnomsorgen, som fått kostnaderna att dra iväg mer än vad som förutsetts i budgeten.
"Tyvärr verkar det som budget och verksamhet är två skilda fenomen", skriver förvaltningschefen i kommentarerna till budgetuppföljningen.
Nu är hon i slutfasen av budgetarbetet för nästa år och det är ett problematiskt sådant.
På plussidan finns att barn- och utbildningsnämnden nästa år får ett ramtillskott på 4,4 miljoner kronor (6,2 procent). De statliga så kallade Wärnerssonpengarna, som ska gå till personalförstärkningar, är då inräknade.
På minussidan finns att det markanta tillskottet delvis är en chimär eftersom den nu gällande budgeten ligger fel.
Så trots tillskottet ser det, enligt Agneta Bergquist, ut som att pengarna inte räcker till för att betala befintlig verksamhet nästa år.
Det tyder på att ni måste göra besparingar?
-- Ja!
Agneta Bergquist menar att så mycket styrs av lagar och förordningar att möjligheterna att påverka är obetydliga.
All frivillig verksamhet måste därför ses över, som musikskola, fritidsgård och caféteria.
Vidare tänker förvaltningsledningen granska riktlinjer och regler för skolskjutsarna.
En annan fråga som ska belysas, med syftning på Malexanders skola, är om det inte borde finnas en nedre elevgräns för en verksamhet.
En sådan finns, åtminstone på papperet, för Ödeshögs bygdeskolor, men inte för Boxholms.
Bakgrunden är att elevantalet i Malexander skola inskränker sig till 16 i dag och om en månad kommer det genom utflyttning att sjunka ytterligare, till 13 elever. Lärarresuserna har minskats på skolan från och med höstterminen.
-- Det finns givetvis en ekonomisk aspekt på att driva en sådan liten skola, men också en pedagogisk, och den senare gör mig mest fundersam. Får eleverna sig till livs vad de ska ha socialt i en skola där det bara finns två elever i varje årskull? frågar sig Agneta Bergquist, samtidigt som hon menar att det i en fördjupad diskussion också måste handla om hur kommunen ser på utvecklingen i Malexander i stort.