På söndagen avslutades 250-årsfirandet av Boxholm som bruksort med en sommarkonsert i Ekeby kyrka, där Titti Sjöblom och Ehrling Eliasson uppträdde.
Men det var på lördagen som festligheterna kulminerade för den breda publiken då Bruksmuseet hade öppet hus och bjöd på underhållning.
Johan Birath höll en uppskattad föreläsning i Bruksmuseets soldränkta trädgård och senare på eftermiddagen stämde Birgitta Wigforss och hennes medarbetare upp till en Skånska Lasse-kavalkad.
Johan Birath inledde sin föreläsning med att på bredaste tänkbara boxholmsdialekt göra sig rolig över Svensk Damtidnings utveckling. Han hade kommit över ett exemplar från 1947 och raljerade fritt kring brisen på kungahusskvaller och kändisreportage.
När publiken var uppvärmd fortsatte Birath med att redogöra för resandets historik i landet och i boxholmstrakterna.
Han förklarade att innan hästen blev ett nyttodjur för vanligt folk kunde en Mjölbyresa vara ett stort företag, och då ansågs en resa till sjöss vara den smidigaste lösningen.
Genom att citera vad utländska besökare genom historien skrivit om sina resor i Sverige målade Birath upp en färgstark bild av hur livet på vägarna kunde te sig förr i tiden.
Bland annat skrev engelsmannen Whitelock om sin resa genom Sverige i början av 1600-talet. Han förundrades över svenskarnas supande men också över vår vänlighet, som han upplevde under den fem veckor långa resan mellan Göteborg och Uppsala.
Birath lockade till många skratt när han i sensommarsolen berättade vidare om sin senaste forskning kring historiska brottslingar. Han avslöjade att en kommande bok kommer att handla om Östergötlands undre värld på 1700- och 1800-talet och han gav exempel på godbitar han hittat i de gamla arkiven. Det var inga smickrande omdömen tjuvar och suputer fick i skrifterna och Birath gjorde en liknelse till dagens löpsedelsjournalistik.
-- När man läser vad de skriver om sina medmänniskor så tycker man inte längre att det är så farligt när dagens tidningar publicerar bilder på rymligen Tony Olsson när han grips i bara kalsipperna och med bös på ryggen, sa Birath.
Festligheterna vid Bruksmuseet avslutades med att kraftbolaget släppte på fullt med vatten i bruksfallet bredvid museet som en inramning och återknytning till tiden då stålbruket i Boxholm föddes.