Boxholm anhalt för naturgas

boxholm2005-09-14 00:00

Naturgasen tycks till att börja med få Boxholm som sydlig slutstation. Ovako vill ha naturgas till valsverkens ugnar.

Corren har i olika omgångar skrivit om Sydkrafts naturgasprojekt. I våras berättade vi att det senaste är att naturgasen ska skeppas med båt i nedkyld flytande form till Oxelösund.

Den stora överföringsledningen, med det stora trycket i, går sedan därifrån ner mot Östergötland.

Sydkrafts huvudspår

Nu finns mer precisa besked att få även om olika alternativ fortfarande hålls öppna.

Sydkrafts huvudspår i utredningsarbetet är just nu att överföringsledningen till att börja med gör halt i Linköping för att sedan byggas på med en mindre ledning, en distributionsledning, sydväst till Boxholm, med ett måttfullt tryck i.

-- Det blir en ledning motsvarande dem som ligger i gatunätet i Malmö, Göteborg och Stockholm, berättar Klas Björeus, i naturgasprojektets marknadsgrupp.

Mindre ingrepp

För en distributionsledning är inte säkerhetsbestämmelserna så rigorösa som för den grövre ledningen med det stora trycket i. Den kräver inte ett lika stort arbetsområde och kan följa befintliga vägar på ett annat sätt än vad den grövre ledningen kan.

Ingreppen i naturen blir således mindre.

Sydkraft räknar med att ha naturgasen leveransklar till år 2010. En förutsättning för ledningsdragningen sydväst om Linköping är dock att Ovako (före detta Fundia) i Boxholm står fast vid sitt intresse.

I Boxholm är det tänkt att naturgasen ska vara värmekälla till ugnarna i Ovakos båda valsverk. I ugnarna värms ämnena (råstålet) upp till långt över 1 000 grader innan det börja valsas.

Förbundit sig

-- Vi har tecknat ett så kallat intentionsavtal med företaget. Det innebär att vi förbundit oss att ta reda på hur det här kommer att fungera, och fungerar det väl är Ovako intresserat, säger Klas Björeus.

Han ser det som tänkbart att det finns fler företag i Boxholm som hakar på. Boxholms aluminium och återvinning skulle kunna vara ett sådant för sin smältverksverksamhet.

Miljöfördel för Ovako

För Ovako är naturgasen lockande av både miljö- och kostnadsskäl. Det uppger underhållschefen Anders Birath.

Han nämner att det sedan några år tillbaka är väldigt låga utsläppsmängder från oljeförbränningen, men med naturgas så blir det ytterligare en markant sänkning av luftföroreningarna.

Hela hanteringen blir dessutom miljömässigt bättre genom att oljetankbilarna försvinner. Anders Birath räknar dessutom med en kostnadssänkning av bränsleförbrukningen per ton. Energibehovet minskas dessutom lite genom att oljan, i motsats till naturgasen, måste värmas lite först för att kunna eldas.

Finns det någonting som talar emot naturgasen för Ovakos del?

-- Det behöver investeras i ny teknisk utrustning i storleksordningen 5--10 miljoner kronor. Själva brännarutrustningen behöver byggas om och nya rörledningar dras in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om