Boxholm får nytt vatten

På måndag får Boxholm nytt vatten. Det kanske inte blir godare men det blir bättre.

Lars-Åke Ogsäter berättar om reaktionerna i Tranås på det nya vattnet. Till höger i bild Boxholms kommunalråd Per-Arne Larsson.    Foto: MIA KARLSVÄRD

Lars-Åke Ogsäter berättar om reaktionerna i Tranås på det nya vattnet. Till höger i bild Boxholms kommunalråd Per-Arne Larsson. Foto: MIA KARLSVÄRD

Foto:

boxholm2009-10-22 14:10

- Vi går från hårt till mjukt vatten, säger Claes Wennerqvist, kommunens och Boxholmshus tekniske chef.

Det nya vattnet kommer från Tranås kommun som har byggt en ny vattentäkt bredvid sjön Sommen vid Hätte. Sommens vatten filtreras igenom bottensediment och marklager. Behandlas sedan så att järn, mangan och humus tas bort. Därefter skickas vattnet till Tranås vattenverk vid Fröafall inne i stan. Här filtreras vattnet ytterligare genom sandfilter innan pH-justering och desinfektion sker.

Sedan bär det iväg ut till konsumenterna i Tranås och norrut; Röhälla, samhället Sommen och Boxholm. Tranåsborna fick det nya vattnet i sina kranar redan i våras.

- Vi har bara fått positiva kommentarer. Framför allt har den gulbruna färgen försvunnit, säger Lars-Åke Ogsäter, miljösamordnare hos Tranås kommun.

Mer neutralt vatten

Den gulbruna färgen har berott på för höga humusvärden. Problemet har funnits också i Boxholm fastän kommunerna har haft olika vattentäkter.

- Boxholmsvattnet har varit tjänligt med vissa anmärkningar sedan början på 1990-talet, säger Claes Wennerqvist, samtidigt som han konstaterar att allmänheten inte har klagat.

Han tror att det beror på att vattnet har smakat gott. De för höga värdena av järn och mangan har bidragit till det.

Nu blir det en mer sofistikerad reningsprocess och ett mer neutralt vatten som gör att kvaliteten ska kunna höjas.

Risk för missfärgning

Nya vattenledningsrör har byggts mellan ­Tranås och samhället Sommen, en sträcka på 12-13 km. Därefter har utbyggnaden fortsatt knappa två kilometer till Boxholms vattentäkt Pölen. Där sänks trycket innan vattnet forslas vidare mot Boxholm i gamla ledningar.

I dessa ledningar, präglade av hårt vatten, kan övergången till mjukt få konsekvensen att avlagringar lossnar och missfärgar vattnet.

- Erfarenheterna från andra kommuner som gjort en övergång som denna är mycket varierande. Det är allt ifrån att man har tvingats byta ledningar till att det inte har behövts göra någonting, konstaterar Claes Wennerqvist.

Hur kommer det mjukare vattnet konkret att märkas i hushållen?

- De behöver inte ha salt i diskmaskinen och en mindre mängd tvättmedel kan användas. Det blir inga fläckar längre på tvättgods och diskbänkar. Det blir helt enkelt lättare att hålla rent, säger Lars-Åke Ogsäter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om