Boxholms kommun gör sina inköp väl fladdrigt. Troheten mot de egna ram- avtalen är för dålig.
Detta framgår av en revisionsrapport författad av den auktoriserade revisorn Elisabeth Carelind och konsulten Olof Eriksson på KPMG Bohlins AB.
De är kritiska på flera punkter, inte minst den om hur kommunen följer de kommunavtal för inköp som tecknats genom den för sex kommuner gemensamma inköpsorganisationen i västra Östergötland.
Dessa kommunavtal omfattar över 300 leverantörer. Revisorerna tycker att Boxholms köptrohet mot dessa är för låg. Av granskade inköp på 1,7 miljoner kronor har 0,5 miljoner köpts in "vid sidan om".
Carelind och Eriksson är kritiska. De skriver:
-- Det finns felkällor och det finns varor som inte återfinns inom ramen för kommunavtalen. Trots detta anser vi att andelen inköp som hänförs till kommunavtalen måste förbättras betydligt.
De menar att med en större köptrohet till kommun-avtalen kan kommunen spara mer pengar när man ser till den totala volymen av inköp.
-- Enstaka inköp kan naturligtvis vid tillfällen vara billiga men det är den samlade volymen som också kan göra kommunen till en attraktiv kund och också pressa priser och villkor. Om bara några procent inbesparas på att handla inom ramavtalen sparar det stora summor, skriver de.
Det är tre kontoslag som valts ut för granskningen; Möbler, textilier, inventarier är det ena, kontorsmaterial det andra och livsmedel det tredje. För ingen av dessa varugrupper finns det ramavtal med leverantörer som är stationerade i Boxholms kommun.
Köptroheten till ramavtalen varierar för övrigt starkt mellan de olika varugrupperna.
Kommunstyrelsen har behandlat rapporten och beslutat att förbättra efterlevnaden vad gäller de upphandlade kommunavtalen. Den har också tagit flera andra beslut i riktning bot och bättring, som att förbättra kunskapen om lagen om offentlig upphandling för inköpsansvariga genom utbildningsinsatser.
Kommunstyrelsens ordförande Per-Arne Larsson (s) tror dock inte att Boxholms kommun skiljer sig nämnvärt från andra kommuner när det gäller hur man sköter sina inköp.
-- Men vi måste bli bättre på att klart dokumentera varför vi ibland frångår ramavtalen, säger han.